Най-голямата застрахователна компания в Централна Европа, полската PZU, има желание да придобие дялове в компании от бивши югославски републики като Словения и Хърватия, е заявил главният изпълнителен директор на компанията Анджей Клесик, по време на събитие, организирано от Reuters.

PZU все още е решена да купи мажоритарен дял в най-голямата застрахователна компания в Хърватия, Croatia Osiguranje, както и дял в словенския застраховател Triglav. Полската компания е привлечена от пазара от 22-та милиона души в тези и други от бившите държави, които съставляваха Югославия.

"Интересуваме се от придобивания в тази част на Европа, защото нито една западноевропейска компания все още не е превзела този пазар," казва Клесик, добавяйки, че няма вероятност придобиванията да бъдат осъществени до края на тази година.

PZU, която е контролирана от полската държава, може също така да прояви интерес като инвеститор в планираните първични публични предлагания на акции на полски държавни компании, е заявил Клесик.

Полша иска да продаде част от енергийната група Energa, което вероятно ще бъде най-голямото IPO на Варшавската фондова борса през тази година. IPO-то на PKP Cargo също е планирано за тази година.