Потребителите от Калифорния до Швейцария са все по-привлечени от черния шоколад, съблазнени от вкуса и здравословните му качества и получавайки своя дял от световните доставки на какао. Търсенето поведе нагоре цените на захарните изделия както във високия клас бутици, така и в масовите магазини.

Цената на един килограм шоколад в САЩ се очаква да достигне рекордните12.25 долара тази година, увеличавайки се с 45% в сравнение с 2007 г., според проучване на пазара на Euromonitor International, съобщава The Wall Street Journal в свой голям материал.

Цените се увеличават в резултат на недостига на какаови зърна, основна суровина за производството на шоколад. Пазарните експерти изчисляват, че доставките ще намалеят на фона на търсенето през тази година за първи път от 2010 г., а сухото време се очаква да навреди на следващата реколта в Западна Африка, където се произвеждат 70% от какаовите зърна.

Спадът на доставките се очертава точно когато американците и европейците купуват повече шоколад, особено по-тъмните видове. Черният шоколад често изисква повече какаови зърна за унция от млечния шоколад, което означава, че дори малки промени в пазарните тенденции може да имат голямо влияние върху шоколадовия пазар, който в САЩ се оценява на 5.4 милиарда долара.

Цените на какаото се увеличиха с 21% досега през третото тримесечие, надминавайки общите индекси на суровините. Хеджфондовете и мениджърите правят безпрецедентни бичи залози за какаовите фючърси, залагайки, че стабилният икономически растеж в развитите икономики в света ще продължи да тласка ралито. Големи печалби от потреблението на развиващите се пазари като Бразилия също са подкрепа на цените.

Последните данни за продажбите показват "по-добро от очакваното възстановяване в основните пазари като Северна Америка и Северна Европа", каза Джонатан Паркман, ръководител на отдел за селското стопанство в Marex Spectron, посредник със седалище в Лондон. "Връщането на доверието на потребителите позволи да купуват малко повече от премиум брандовете шоколад."

Тази година в САЩ шоколадовото потребление се очаква да нарасне за първи път от 2008 г. насам, според Euromonitor. Търсенето в Западна Европа расте за четвърта поредна година.

Производители като Hershey Co, най-големият производител на захарни изделия в САЩ, се опитват да отговорят на новата тенденция в предпочитанията на потребителите. Някои инвеститори обаче смятат, че ралито на какаовите фючърси е надценено.

Перспективите за доставки от Западна Африка са твърде песимистични и има вероятност цените на какаото да спаднат, след като там започне прибирането на реколтата около средата на октомври и трейдърите разполагат с по-точни данни за действителното производство, каза Шон Хакет, президент на брокерската и консултантска фирма Hackett Financial Advisors, базирана в Бойнтън Бийч, Флорида

И все пак, фокусът остава върху нарастващото търсене, особено преди Хелоуин, Коледа, Свети Валентин и Великден. Мениджърите казват, че ако тенденциите се запазят, движението в какаовите фючърси най-вероятно ще доведе до още по-високи цени на шоколада. Ако погледнем историята обаче, по-високите цени със сигурност няма да откажат потребителите от сладкото лакомство.