Инвеститорите понижиха залозите си за ръст на суровините с най-много от ноември насам. Симптомите за подобряване на ръста на щатската икономика и признаците за по-добри зърнени реколти в Южна Америка понижиха търсенето на злато.

Хеджфондовете и останалите големи институционални участници на стоковите пазари са понижили нетните си позиции в 18-те основно търгувани фючърси на щатските стокови пазари до 757 060 контракта за седмицата до 12 февруари, което е с 12 до 15% по-малко.

Залозите за поскъпване в цената на златото са се понижили до най-ниските си нива от 2008 г. насам, докато тези върху 11-те земеделски култури са намалели до най-ниските си от ноември 2011 г. насам стойности.

Производството на соя в Аржентина и Бразилия се очаква да се повиши до рекордни нива, а растящото производство на царевица ще подпомогне стабилизирането в цените, след като изминалата година бе с рекордна суша.

От края на миналата година цената на златото се е понижила с 3.6%, което е най-лошият му старт от 2001 г. Фондовете са понижили залозите си за поскъпване на златото с 19% до 70 250 контракта, или най-малко от декември 2008 г., според данни на СFTC.

Тези върху цената на среблото са намалели с 13% през изминалата седмица до 25 674 контракта, или най-голямото им понижение от година насам.

Ръстът в продажбите на дребно в САЩ за трети пореден месец през януари, както и повишението на потребителското доверие през февруари, бяха фактори, които въздействаха негативно върху цената на златото.

„С възвръщането на доверието във възстановяването на световната икономика златото може да регистрира известни загуби“, според Джеймс Поулсън, главен инвестиционен стратег в Wells Capital Management, управляващ активи на стойност 325 млрд. долара, цитиран от Bloomberg.

“Според мен земеделските култури са тези, чиито цени ще върнат с нормализирането на глобалното време“, допълва още специалистът.

Индексът Standard & Poor’s GSCI Spot Index, следящ представянето на 24-е основни индекса, се е понижил с 0.3% през изминалата седмица, воден от понижението при среброто и какаото.

Инвеститорите са станали по-рисково ориентирани и това до голяма степен въздейства негативно върху средствата, насочвани към основни суровини, като златото и среброто, според пазарни наблюдатели.

Признаци за задълбочаване на рецесията в Европа може да са друг фактор, влияещ негативно върху цените на суровините.