Въпреки наскорошното понижение в цената на златото, инвестициите в суровини все още са един от най-добрите и сигурни залози, според анализатори от Morgan Stanley. Ето и какви са очакванията им за някои от основните суровини за следващите две години:

Цената на петрола тип брент ще е по-стабилна предвид на търсенето и предлагането, които в много голяма степен са в равновесие.

От банката прогнозират средна цена на петрола от 110 долара за барел тип брент през тази година.

Търсенето на суровината не се очаква да се повиши много през тази година, средно с 0.9%, и запазване на нивата му на производство от изминалата година ще е достатъчно за поддържане на баланса.

Всяко повишение на производството ще дойде по-скоро от САЩ и Канада. Търсенето на петрол от страните от ОИСР най-вероятно ще се понижи, което ще компенсира растящото от Китай и Индия.

Цената на алуминия ще остане под низходящ натиск, благодарение на големите запаси от метала в световен мащаб. От инвестиционната банка прогнозират средна цена от 2 300 долара за метричен тон при суровината през тази и следващата година.

Търсенето на алуминий може да се облагодетелства при по-нататъшни стимули от страна на китайското правителство за инфраструктирни обекти. Повишеното търсене с 6-7% от този регион ще доведе до стабилизиране на цената.

Цената на медта ще се запази здравословна. Предлагането на метала ще остане ограничено в следващите пет години, докато търсенето му ще расте със стабилни темпове, основно благодарение на инфраструктурни проекти в Китай и развитието на автомобилната индустрия.

От банката очакват средната цена на медта да е при ниво от 8 600 долара за метричен тон през тази година и 8 200 долара през следващата такава.

Очакванията са представянето на цената на метала да е по-добро от това на останалите метали на лондонската борса.

Най-големият губещ на лондонската борса, който изостава сериозно и чиято цена скоро достигна дъното от средата на 2009 г., е никелът. Слабото му търсене и свръхзапасите от метала са основна причина за това.

Средната му цена през тази година се очаква да е при ниво от 18 300 долара за метричен тон и 19 800 долара през следващата година.

Предлагането на цинка започва да се успокоява, но все още значително изпреварва търсенето. Това се изразява в средна прогноза за цената на метала от 2 200 долара за метричен тон през тази и 2 300 долара през следващата година.

Благодарение на стимулиращата политика в САЩ и Европа, златото все още е най-добрият залог сред металите. Средната прогноза на банката е за цена на благородния метал от 1 853 долара за унция през тази и 1 800 долара през следващата година.

Среброто най-вероятно ще се представя по-добре от златото, но също така ще бъде и по-волатилно, прогнозират от MS. Очакванията са за средна цена на метала от 35 долара за унция през тази и 35 долара за унция и през следващата година.

Производствените проблеми на Южна Африка по отношение на платината доведоха до намаляване на запасите от суровината. Това се очаква да подкрепя цената й до 1 715 долара през тази и 1 785 долара през следващата година.

Повишението на запасите от памук на Китай и тяхното заключване е възможно да доведе до повишение при цената на суровината през тази и следващата година.

Налице е сериозен излишък от захар в световен мащаб и ситуацията най-вероятно ще се запази и през следващата година, според инвестиционната банка.

Това най-вероятно ще доведе до средна цена от 19 цента за паунд през тази и 20 цента през следващата година.

Царевицата може да срещне волатилност в средносрочен план вследствие на ниските световни запаси на суровината.

Това може да доведе до средна цена от 7.85 долара за бушел през тази и 5.9 долара за бушел през следващата.

Подобни тенденции могат да се наблюдават и при соята. Средната цена там се очаква да е 15.7 долара за бушел през тази и 14.5 долара за бушел през следващата.

Търсенето на пшеница се очаква да се понижи, защото суровината най-вероятно ще е по-скъпа от царевицата. Прогнозира се цена от 8.3 долара за бушел за пшеницата през тази и 7.3 долара за бушел през следващата.