Както вече писахме, изминалата година може да се определи като година на поскъпване на храните у нас. До голяма степен това бе следствие на негативните климатични условия и повишението в цените на хранителните суровини на международните борси, както и на увеличаването в енергийните разходи.

Индексът на продажните цени на едро на основните хранителни продукти се е повишил със 7% през изминалата година, съгласно данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, което значително превишава темповете на официалната инфлация у нас.

Противно на очакванията, цените на основните хранителни продукти се различават значително в различните градове и области на страната, според статистиката на комисията.

Кошницата от следените стоки, включваща основните хранителни продукти – захар, брашно, ориз, зрял фасул, слънчогледово олио, яйца, замразено пиле, кайма смес, краве сирене и кашкавал "Витоша", излиза най-скъпа във Варна. За тази кошница потребителите плащат по цени на едро в областта средно 38.93 лева.

Това не е нищо ново - изследване на Profit.bg, направено през септември на същата кошница, отново посочи, че най-скъпата област е тази на морската столица.

Интересен е фактът обаче, че преди четири месеца за същата кошница потребителите плащаха 37.24 лева или сега тези продукти са поскъпнали средно с 4.5%, което е сериозно повишение за толкова кратък срок.

Отново най-малко средства за посочената кошница се заделят в столицата на страната – София, като за нея се плаща 31.13 лева. И тук е налице съществено изменение във възходяща посока, като в сравнение с началото на септември, софиянци трябва да плащат за тези продукти средно с цели 8.1% повече.

Така разлика в сумата за посочените стоки между най-скъпата дестинация (Варна) и най-евтината (София) е цели 20%, според данни на ДКСБТ. Това е по-малко, в сравнение със септември, когато спредът е бил 22.6%.

Очакванията на повечето хора, че цените на хранителните продукти са по-ниски в по-малките градове са до голяма степен неправилни, поне по отношение на цените на едро.

Така например, над 37 лева трябва да плати за кошницата от продукти жител на Разград и Шумен. В границата над 37 лева попадат още Русе и Бургас.

С най-голямо отклонение варира минималната цена на едро при ориза, като най-евтиният откриваме в Благоевград с цени, стартиращи от 1.31 лв. за килограм, докато най-високата цена, от която започва да се продава, е във Варна при 2.4 лв. за килограм, или спред от 83%.

Подобни аномалии откриваме при повечето стоки, следени от ДКСБТ. Например минималните цени, от които започва да се предлага кравето сирене във Варна, са с 71% по-високи, в сравнение със Стара Загора.

Една от най-малките разлики между минималните цени в различните градове и области откриваме при яйцата и захарта. Цената на яйце започват от 0.2 лева за брой в Разград, за да достигнат 0.26 лева в Смолян. Захарта е най-евтина в Добрич при ниво от 1.79 лева за килограм и най-скъпа във Варна при 2.22 лева за килограм.

Разлика от 57% откриваме между най-евтиния кашкавал Витоша в Шумен и Плевен.