Най-големият пазар на смартфони в света Китай, вероятно ще внесе над 450 млн. смартфона през 2014 г., което е поне с една четвърт повече в сравнение с тази година, според IDC.

Ръстът вероятно ще се дължи на лицензите за 4G мрежа в Китай и на очакванията, че ChinaMobile Ltd, която е най-големият мобилен оператор в света, вероятно ще предлага смартфоните iPhone с договор до тогава.

Китайският пазар, на който доминират Samsung Electronics Co Ltd и Lenovo Group Ltd, се очаква да внесе 120 млн. смартфона, които поддържат 4G мрежа, за да задоволи потребителското търсене за интернет свързаност.

Продажбите на смартфони в Китай през тази година се очаква да достигнат 360 млн., по данни на IDC.

Samsung и Lenovo запазват водачеството си през второто тримесечие с пазарен дял от 18.5% и 9.8%, респективно, докато Coolpad на China Wireless Technologies Ltd се издига нагоре в сравнение с предходното тримесечие до номер три.

Пазарният дял на iPhone пада до 9 на 5% за едно тримесечие, а компанията се вече е шестият най-голям доставчик на смартфони в Китай, в сравнение с петото място преди това. Пазарният дял на щатския технологичен гигант обикновено пада тримесечие или две преди излизането на следващия продукт на компанията.

В момента China Unicom и China Telecom предлагат смартфони iPhone с договор в Китай.