Китайските смартфони завоюват световния пазар с по-бързи темпов, отколкото се очакваше. Техният дял през второто тримесечие на 2013 г. на световния пазар достига 20% според данните на анализаторската компания Canalys.

По данни на IDC през първата половина на 2013 г., в Китай са продадени 130 милиона смартфона на китайските производители. Това означава, че Китай е на първата позиция и по производство, и по продажби на смартфони.

Сред петте най-големи производители на електроника, два са китайски. Това са Lenovo и ZTE, които изпревариха Sony, HTC и Nokia, показват данните на IDC. Именно на китайските производители Google дължи това, че сега четири от пет смартфона работят с операционна система Android.

При това китайските производители не възнамеряват да спрат дотук. В следващите две години, според прогнозите на Научно-изследователския институт за развитие на електронната информационна индустрия на Китай, продажбите на смартфони ще достигнат 2 трилиона юана.

Китайските производители стабилно заемат сегмента на евтините апарати и все по-често предлагат смарфони, които не отстъпват на тези на водещите производители като Samsung, Apple и LG.

РБК прави обзор на най-добрите китайски смартфони:

OPPO Find 5

Процесор: Qualcoмм Snapdragon S4 Pro, 1.5 GHz, четириядрен.

Екран: 5-инчов, IPS, 1920x1080.

Камера: 13 мегапиксела.

Батерия: 2500 mA / ч

Размери и тегло: 142x69x8, 8 мм, 165 гр

За способността на OPPO да привлича вниманието говори и фактът, че през миналата година лице на марката стана Леонардо ди Каприо. Лицевата страна е защитена от пластина от неръждаема стомана, а от двете страни на дисплея има рамка с дебелина 3 мм. Ето защо, независимо от големия екран, смартфонът не е твърде широк и лесно се побира в ръка. Любителите на музиката ще бъдат възхитени от качеството на звука с технология Dirac HD. Между другото, същата тази технология се използва в автомобилните аудиосистеми BMW, Bentley и Rolls-Royce, както и в смартфоните Apple.

OPPO Find 5 е пряк конкурент на най-добрите смартфони за полугодието Samsung Galaxy S4 и Sony Xperia Z.

Lenovo K900

Процесор: Intel Atom, 2 GHz, двуядрен.

Екран: 5.5-инчов, IPS, 1920x1080.

Камера: Sony Exmor, 13 мегапиксела

Батерия: 2500 мА/ч.

Lenovo K900 е с дебелина само 6.9 мм и изглежда като пришълец от бъдещето. Корпусът е изработен от полирана неръждаема стомана с вложки от здрав поликарбонат. 5.5-инчовият дисплей реагира на допир както с нокът, така и с тънки ръкавици. Той е защитен от здравото стъкло Gorilla Glass 2. K900 разполага с една от най-добрите камери за смартфони, произвеждани от Sony, както и с един от най-напредналите софтуери за своята услуга - с ръчна настройка на всички възможни параметри и огромен избор от ефекти в стила на Nokia. Снимките изненадват за китайски смартфон.

Huawei Ascend P6

Процесор: Huawei Hisilicon (Cortex-A9), 1.5 GHz,четириядрен

Екран: 4.7 инчов, IPS, 1280x720.

Камера: 8 MP

Батерия: 2000mA / ч

Размери и тегло: 133x65x6, 18 мм, сто и двадесет грама

Това е "най-тънкия смартфон в света" според производителя, макар че още през тази седмица първенството му се очаква да бъде отнето от Vivo X3. Корпусът му е много подобен на iPhone 5, но е по-дълъг, по-широк и по-тънък. Ascend P6 е подобен на iPhone и по качество на изработката – монолитен корпус, изработен от метал и стъкло. Той е ергонимичен, а изпълнението, качеството на дисплея и камерата е много високо. Но най-силното качество на този смартфон е "уау ефектът", който се проявява все по-малко и по-малко, когато става дума за нови смартфони.

Xiaomi Red Rice

Процесор: MediaTek, 1.5 GHz, четириядрен

Екран: 4.7- инчов, IPS, 1280x720.

Камера: 8 MP

Батерия: 2000 mA / ч

Размери и тегло: 137x69x9 мм, 158 гр

Основателят на Xiaomi Лай Цзюн е наричан китайският Стив Джобс. Компанията се появи едва през 2010 г., и само за две години съществуване, успя да изпревари по продажби в Китай iPhone. Лай Цзюн има репутацията на харизматичен, успешен и много интелигентен човек, който успя да се събере екип от специалисти, по нищо неотстъпващи на тези на Apple и Google. И между другото, наскоро стана известно, че Xiaomi е привлякла вицепрезидента на продуктовия мениджмънт за Android на Google Хюго Бар.

Xiaomi Hongmi, известен още като Red Rice ("червен ориз"), е устройство с динамичен външен вид в яркочервено, черно или металик, плюс допълнителни подвижни капачета в светлосиньо, жълто или зелено.

В Китай, Red Rice е на стойност около 130 долара. Производителят, обаче, не може да се справи с феноменалното търсенето на смартфона си и всяка партида бива разграбена по интернет в рамките на минути от феновете.