Два милиона души са здравнонеосигурени, а около 450 хиляди от тях не са в състояние да си плащат вноските. Така статистика изнесе управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова, по време на пресконференция.

Тя съобщи и резултатите от допитване защо пациенти не си употребяват направленията. 45.5% са отговорили, че нямат средства да пътуват до болничното заведение, 13.5% - нямат близък да ги придружи, 6.5% - самото лице се грижи за болен член от семейството и не може да се грижи за себе си, други – незаинтересованост 5.5%; прекъснати здравноосигурителни права на пациента; потърсили са консултации от специалист, който не работи с НЗОК; и други разнопосочни причини. Шефът на касата посочи, че тревожен е процентът от 45.5 на сто, съобщава bTV.

По темата за дефицита на НЗОК Тодорова посочи, че в новата година касата влиза с недостиг от 130 милиона лева. „По сметката на Касата има 108 млн. лв., които не могат да се разблокират. Нещата са изключително тревожни. Не спим спокойно, дори не спим – говоря за себе си - защото вижте цифрите какво показват. НЗОК отговаря за онези 5.5 млн., които все пак се осигуряват. Трябва да се отнасяме по еднакъв начин към всички, които въпреки лишенията, все пак се осигуряват”, каза още д-р Тодорова.

Управителят на касата посочи и данни за болничния прием. „Има единични случаи, в които пациентът е влизал 12 и 13 пъти. Това значи, че пациентът е влизал 2 пъти на месец. Това са доста тежко болни пациенти”, каза още д-р Тодорова. „Преразходът за болнична помощ е 14% още към 30 юни. НЗОК или спира надлимитните дейности и болниците започват да трупат дългове, или Касата плаща и разчита на оперативния резерв в края на годината”, допълни д-р Тодорова.

Очакваният дефицит в здравноосигурителните плащания е 416 млн. лв, а в болничната помощ дефицитът се очертава около 375 млн. лв, каза тя. 269 млн. лв. е резервът, който Надзорният съвет отблокира на 100%. Дефицит се очертава в болничната помощ –клиничната пътеки, лекарствата на онкоболните и медицинските изделия за болнична помощ. 23 млн. са взети за доплащане на стари дейности, така че от дефицитът остават 246 млн. лв, съобщи Тодорова. Институцията не може да се справи технически. Последващият контрол на касата е изиграл своята функция. Високи технологии без пари не се правят”, каза още тя и добави, че извършените здравноосигурителни плащания към 30 септември са 77.7% от планираното.