Нов остров изникна на световната карта. Той е резултат от разместването на земните пластове след силния трус във вторник в Пакистан.

Островът се появи край бреговете на град Гуадар. Оказва се обаче, че това не се случва за първи път.

Остров се е появявал на същото място след мощно земетресение през 1945 година. По-късно обаче отново изчезнал под водата. Местните очакват и сега да се случи същото.

Островът е голям, увериха жители на пристанищния град Гуадар, разположен на около 400 км южно от епицентъра на земетресението с магнитуд 7.7. След труса хората забелязали как остров, висок двайсетина метра, дълъг около 40 метра и широк около 100 метра изниква в морето на стотици метри от брега. Заинтригувани риболовци доближили острова, за да го заснемат.

Много други земетресения са неочаквани и изненадващи за непосветените. Появата на острова обаче има своето научно обяснение, свързано с движението на тектонски плочи и кални вулкани. Учени от Пакистанския институт по океанография посетиха острова и установиха, че там има голяма концентрация на метан.

„Екипът ни откри мехури, които се издигат към повърхността и се възпламеняват при драсване на клечка кибрит”, заяви Мохамад Даниш от института.

Сеизмологът Гари Гибсън от университета в Мелбърн обаче е на мнение, че появата на острова на стотици километри от епицентъра на земетресението е изненадваща. „До формиране на остров се е стигало и преди в този район, но това е нещо необичайно и рядко срещано.

Не съм чувал за поява на остров на толкова голямо разстояние от епицентъра на труса. Островът всъщност е кален вулкан - купчина седименти, които са били изтласкани към повърхността от газа метан по време на земетресението”, допълни той.

Следователно островът няма точно определена структура, а е смес от кал и скали, която ще се разпадне след време.