Председателят на Nokia е помолил преди няколко дни Стивън Илоп, бивш главен изпълнителен директор на финландската компания, да се откаже от част или от цялата сума в размер на 18.8 млн. евро (25.4 млн. долара), които се очаква да получи след сделката, в която Microsoft придоби Nokia.

Хора, близки до финландската компания, са заявили, че на фона на нарастващия натиск от страна на финландски политици, между които и министър-председателят на страната, през уикенда, председателят на Nokia Ристо Сииласмаа е попитал Илоп дали ще върне част от парите, пише FT.

Илоп е отказал. Според един от запознатите източници и според вестник Helsingin Sanomat Илоп е казал на Сииласмаа, че не може да го направи, защото в момента е в процес на развод. От Nokia засега отказват да коментират случая.

Критиките във Финландия по адрес на сумата, която ще получи Илоп, достигнаха връхна точка в събота, когато министър-председателят Юрки Катайнен я нарече "доста скандална".

Сииласмаа, който в петък бе оправдал бонуса на Илоп в свое кратко изявление, беше принуден да признае през тази седмица, че е предоставил подвеждаща информация и че Илоп всъщност е имал по-изгоден договор от своите предшественици.