Броят на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ е паднал през миналата седмица близо до шестгодишен минимум, което е обещаващ знак за пазара на труда.

В отделен доклад днес правителството на САЩ остави прогнозата си за икономическия растеж на страната за второто тримесечие без промяна, но обяви, че цените на стоките и услугите, купувани от американските домакинства падат за първи път от четири години.

Молбите за помощи при безработица са намалели с 5 000 до 305 000 през миналата седмица, показаха данни на Министерството на труда.

Четириседмичната средна стойност на молбите, която изглажда седмичните колебания, бележи спад от 7 000 до 308 000, което е най-ниското й ниво от юни 2007 г.

От Министерството на труда на САЩ днес обявиха, че БВП на страната е нараснал с 2.5% на годишна основа за периода април-юни.

В същия доклад се казва, че индексът на потребителските цени пада с 0.1%.

Това е притеснителен знак за щатската икономика, защото предполага, че компаниите разполагат с малко възможности да вдигат цените.

Това е първият спад от първото тримесечие на 2009 г. когато са едни от най-тежките дни от рецесията, продължила в периода 2007-09 г.