Световният номер едно в търговията с мебели – шведската Ikea, съобщи, че започва продажбата на слънчеви панели в магазините си във Великобритания. „Това е едно логични продължение: вие можете да купите всичко, което консумира енергия, тогава защо да не купите и нещо, което произвежда енергия“, обясни директорът по устойчиво развитие на компанията Стив Хауърд.

По думите му инициативата ще започне в магазините на Ikea в Соутхемтътн и ще бъде разгърната в 17 магазина във Великобритания през следващите десет месеца.

Великобритания ще бъде тестови пазар за компанията и, ако инициативата е успешна, тя ще бъде пренесена и в други страни през следващите 12 месеца.

Панелите, предлагани от шведската марка, са произведени от китайския Hanergy и ще се продават за 5700 паунда (6800 евро) за притежателите на карта IKEA Family.

Фирмата е участвала в проектирането на тези панели в партньорство на монтажниците, така че клиентите да не трябва "да си скубят косата“ при откриване на схемата за монтиране на панелите, съобщава Dailymail .

"Много от нашите клиенти искат да живеят по екологичен начин, но това трябва да бъде лесно, достъпно и привлекателно", заявяват от веригата .

Ikea оценява, че ще са необходими седем години, за да стане печеливша инвестицията.