Развиващите се държави се очаква да получат 414 млрд. долара от своите емигранти по света през 2013 г. Сумата е с 6.3% по-голяма в сравнение с предходната година и се очаква да нарасне до 540 млрд. долара годишно до 2016 г.

Мигрантите по света, които наброяват 232 милиона долара, се очаква да върнат в родните си държави средства на стойност 550 млрд. долара през тази година, и над 700 млрд. долара до 2016 г., показва изследване на Световната банка.

Последните оценки отразяват най-новите промени в класификацията на Световната банка като няколко страни, които получават сериозни суми от своите емигранти като Русия, Латвия, Литва и Уругвай, вече не са считани за развиващи се страни. Освен това данните за изпращаните средства отразяват промените на Международния валутен фонд в дефиницията, която в момента изключва някои капиталови трансфери, касаещи данните за няколко големи развиващи се страни като Бразилия.

Най-големите получатели не средства от своите емигранти по света за 2013 г. са Индия със 71 млрд. долара, Китай (60 млрд. долара), Филипините (26 млрд. долара), Мексико (22 млрд. долара), Нигерия (21 млрд. долара) и Египет (20 млрд. долара). Други големи получатели на емигрантски пари са Пакистан, Бангладеш, Виетнам и Украйна.

Като процент от БВП емигрантските пари по света през 2012 г. са били най-много в Таджикистан (48%), Киргизстан (31%), Лесото и Непал (по 25%) и Молдова (24%).

Ръстът на средствата, които емигрантите връщат в родните си страни е сериозен във всички региони на света с изключение на Латинска Америка и Карибския регион, където ръстът се забавя поради слабото състояние на икономиката в САЩ.

В Южна Азия в страни като Бангладеш, Непал, Пакистан и Шри Ланка тези суми са по-големи валутните резерви на съответните държави. Всичките тези страни, и най-вече Пакистан, имат най-различни стимули за привличането на средствата на емигрантите. В Индия емигрантските пари са повече от приходите от IT износ. С поевтиняването на индийската рупия се очаква стойността на емигрантските пари да скочи, тъй като индийците, които не живеят в Индия, се възползват от по-евтините стоки, услуги и активи в родната им страна. Средствата от емигранти се очаква да достигнат 71 млрд. долара през 2013 г.

В Латинска Америка и Карибския басейн ръстът на емигрантските бе засегнат от икономическата ситуация в САЩ. Емигрантските пари в Мексико по-конкретно отново са намалели в последните месеци, което се предполага, че отразяват със забавяне ефекта от намаляването на притока на емигранти в САЩ след световната финансова криза.

Изселването на хора в Близкия изток и Северна Африка поради най-различни военни конфликти вече достига критични нива, особено след като близо 2 милиона сирийци избягаха в съседни страни. Посоката на емигрантските пари за тази страна не е ясна. През 2010 г., последната година, за която има данни, Сирия е получила над 1.6 млрд. долара емигрантски пари. На фона на военния конфликт се очаква те да се увеличат, тъй като живеещите в чужбина сирийци ще помагат на своите роднини. Хората, които наскоро са напуснали страната обаче, също се очаква да вземат средства с тях или да получават средства от роднините си в Сирия. Като цяло от Световната банка очаква лек ръст на емигрантските пари в Сирия.

Емигрантските пари в Египет са нараснали близо три пъти от 2009 г. насам до 20 млрд. долара през 2013 г. (За сравнение приходите на страната от Суецкия канал вече възлизат на една трета от емигрантските пари).

В изследването на Световната банка се казва още, че големите разходи за изпращането на средства през официалните канали продължава да бъде пречка и хората търсят неофициални канали, за да го правят. Средният разход за изпращането на подобни средства в световен мащаб е 9%, като остава почти без промяна в сравнение с 2012 г.

И докато разходите за изпращане на емигрантски пари се стабилизираха, банките в много страни започнаха да налагат допълнителни такси върху входящите трансфери, между които и емигрантските пари. Подобни такси могат да достигнат и 5% от стойността на трансфера.

Някои международни банки също така закриват сметките на операторите за парични трансфери заради опасения от пране на пари и терористични действия.