Още четири милиона сирийци ще бъдат принудени да избягат от домовете си през 2014 г., докато конфликтът в родината им ескалира. Това предаде Франс прес, като се позова на изчисления на ООН.

Организацията очаква нови два милиона сирийски бежанци през 2014 г. и 2.25 милиона души да бъдат разселени на територията на Сирия. Това съобщи Ройтерс, като се позовава на документ, публикуван на сайт на световната организация.

Агенциите на ООН се готвят да отправят нов апел за оказване на помощ на жертвите от конфликта, започнал през март 2011 г. и чийто край не се вижда. В документа пише още, че при планирането на нуждите на бежанците през 2014 г. ще бъдат взети предвид и тези, които пристигат в Европа и Северна Африка.

Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщава, че 17 страни, включително 12 европейски, са включени в програмата за приемане на сирийски бежанци. Много от тях, които вече са достигнали Европа, са жени и деца, преминали от Турция в България, където Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщава, че наличните центрове за временно настаняване са пренаселени и не са безопасни.

Агенциите на ООН започнаха да изместват фокуса на хуманитарното планиране от спешно оказване на помощ към подпомагане на Сирия и нейните съседи да се справят с огромните хуманитарни нужди в дългосрочен план, тъй като липсва каквато и да е сериозна перспектива за сключване на мир.

Междувременно днес се очаква в Люксембург министрите на вътрешните работи на страните от Евросъюза да обсъдят каква помощ може да бъде оказана на страните, които са обект на засилен бежански натиск, сред които е и България.

След трагедията край Лампедуза няма никакви съмнения, че фокусът ще бъде върху Италия и бежанския наплив, с който тя трябва да се справя. Мащабите на европейската солидарност обаче ще бъдат измерени и по отношение на България, Кипър и Гърция, които са най-засегнати от бежанската вълна от Сирия.

Пред вътрешните министри ще бъдат представени заключенията и препоръките на специалната мисия, която посети трите страни през миналата седмица. На базата на тях те ще очертаят и възможната финансова и друга европейска помощ.