Според проучване на Accu-Screen и Асоциацията на HR-мениджърите в САЩ от 2012 година половината от автобиографиите на кандидати за работа съдържат неверни данни.

Това е учудващо, предвид факта, че тези данни могат лесно да бъдат проверени, някои от тях само с търсене в Google.

Въпреки това хората продължават да „разкрасяват“, преувеличават и откровено да лъжат в автобиографиита си.

От консултантската компания Marquet International казват, че 10-те неща, за които кандидатите за работа най-често лъжат са:

1. Разтягат периода на предишна работа/стаж

Счита се за несериозно да сте работили на много места за кратки периоди от време. За това много хора удължават периодите на работа и на стаж.

2. Преувеличаване на способности

Има тънка линия между това да преувеличиш свои способности и откровено да лъжеш, но за някои хора това няма значение.

Класическият пример - много хора твърдят, че говорят езици, само защото са научили няколко фрази и са успявали да си поръчат храна в ресторант, когато са били на почивка в съответната държава.

3. Преувеличават важността на предишната си позиция

Измислят си задължения, които не са имали на предишната си позиция, за да преувеличат важността й. Това може лесно да се провери с обаждане към предишния работодател. Разбира се, не всички правят такива проверки и това позволява на кандидатите да се изкарат почти мениджъри в предишната си работа.

4. Фалшиви дипломи

Такава лъжа не само може да ви уволни, но може и да доведе до съд. Въпреки това, хората продължават да представят фалшиви дипломи.

5. Прикриват период на безработица с „работя за себе си“

Някои хора се притесняват да признаят, че са имали период, в който не са работили и се опитват да ги прикрият с изфабрикуван „собствен бизнес“, „работа на хонорар“ и т.н.

6. Пропускат да споменат минал работодател

Технически това не е лъжа. Но за да не обявите, че сте работили някъде, има причина, която не говори много добре за вас – били сте уволнени, имали сте проблем и т.н.

7. Фалшиви сертификати

Освен фалшифицирана диплома, хората дръзват да представят други фалшиви документи, като препоръки, сертификати за стаж и т.н.

8. Лъжат за причината за напускане на предишната работа

Естествено, не е добре да признаеш, че си бил уволнен или че си имал проблем с колега/шеф. За това хората си измислят всякакви истории.

9. Дават телефон на роднини и приятели за препоръки

Вместо телефон на предишния мениджър, някои хора дават този на свой приятел, който „знае какво да каже“, ако получи обаждане.

10. Лъжат, че са били в армията

Това важи за САЩ, където хората, служили в армията, ползват известни преференции при търсене на работа. Някои граждани имат гениалната идея просто да излъжат, че са били в армията, като се надяват да не ги хванат.