Новото правителство на Норвегия обеща да намали подоходните данъци, да продаде държавни активи и да създаде фонд на стойност 100 млрд. крони (17 млрд. долара), който да подпомага строителството на пътища и други инфраструктурни проекти в най-големият производител на петрол в Западна Европа, пише Bloomberg.

Лидерът на Консервативната партия Ерна Солберг, която ще е новият министър-председател на страната, след спечелените избори на 9 септември и лидерът на Прогресивната партия Сив Йенсен представиха платформа от 75 страници, която разкрива как коалицията планира да управлява най-богатата скандинавска икономика в следващите четири години.

“Инфраструктурните инвестиции са също толкова значими, колкото и и фискалната политика и е важно правителството да инвестира в бъдещето,” каза Солберг вчера. “Трябва да засилим конкурентоспособността си и да осигурим работни места.”

През миналата седмица двупартийната коалиция получи одобрение да сформира правителство на малцинството, след като постигна споразумение с двамата си по-малки опозиционни партньори. Партиите също така обещаха да се придържат към правилото, което ограничава разходите от петролни постъпление до 4% от държавния инвестиционен фонд на страната, който упралвява активи за 780 млрд. долара и да се въздържат в следващите четири години от предприемането на първоначални стъпки за проучването за петрол в близост до островите Лофотен.

Доходността по норвежките държавни облигации с падеж през 2015 г. нарасна с един базисен пункт до 1.72%. Кроната пък поскъпна с 0.3% до 8.0816 крони за евро.

“Комбинацията от увеличаване на държавните разходи и данъчни ограничения поражда опасения от фискална експанзия, прегряване на икономиката и повишаване на лихвите,” казва Кнут Антон Морк, старши икономист в Svenska Handelsbanken AB. “Въпреки че в платформата не се споменава нищо за компенсиращи ограничения на държавните разходи, смятаме, че тези опасения са преувеличени.”

Новото правителство не спомена някакви конкретни цифри за планираните данъчни намаления или продажбите на активи. Инфраструктурният фонд ще бъде изграждан в продължение на пет години, използвайки пари от петролния фонд, според Йенсен.

Правителството също така ще обърне внимание върху инвестиционната стратегия на фонда и ще насърчава повече инвестиции в развиващия се свят и енергията от възобновяеми източници, според платформата. Коалицията също така ще се опита да увеличи потреблението на норвежки природен газ на местно ниво.

Консервативната партия спечели изборите на 9 септември, след като обеща да намали подоходните данъци и данъците за богатите, да увеличи инвестициите и да облекчи условията по ипотечните кредитиране. Прогресивната партия, коят в исторически план е аутсайдер на политическата сцена в страната, влиза за първи път в управлението от създаването си през 1973 г. Двете партии ще бъдат подкрепени в парламента от по-малките партии на Християн-демократите и Либералите.

Новото правителство се очаква да встъпи в длъжност на 18 октомври.