Швейцария е първа, Йемен последна, а Северна Европа водещият регион в нов доклад как държавите се грижат за работната си сила.

Публикуваният вчера доклад за човешкия капитал на Световния икономически форум разглежда 122 страни в четири основни области — образование, здраве, заетост и “среда за създаване на възможности за работа”, въз основа на които е изготвена и класацията.

Четвъртата област обхваща неща като правната рамка на дадената страна, както и транспортната и комуникационната инфраструктура, които се отразяват на способността на човек да работи.

Авторите са създали Индекс на човешкия капитал, базиран на 51 променливи и откриват, че най-силните страни по този показател са концентрирани в Северна Европа и Северна Америка. (Канада е на 10-о място, САЩ на 16-о) Страните, на които им престои най-много работа по отношение на човешкия капитал са предимно в Близкия изток и Африка.

България се нарежда на 56-о място от включените в доклада 122 страни. В четирите отделни области на класацията страната ни заема 46-о място по обучение, 33-о по здраве, 100-но място по работна сила и заетост и 74-о по среда за създаване на възможности за работа.

Прави впечатление, че страната ни е почти в дъното на класацията по капацитет за задържане на талантливите си граждани, където се нарежда чак на 118 място. Способността й да привлича талантливи служители пък й отрежда 115-о място в класацията, а по леснота на намиране на квалифицирани служители сме на 108-ма позиция.

Страната ни е на 80-о място по ниво на безработицата и на 76-о по ниво на младежката безработица. В дъното на подреждането сме по обучение на персонала, където заемаме 108 място, както и по качество на здравеопазването (113).

Значително по-напред в класацията сме по достъп до интернет в училищата (47) и по процент на хората със средно и по-голямо от средно образование сред тези над 25-годишна възраст, където заемаме 16-о и 36-о място, респективно. Качеството на образователната ни система обаче й отрежда 77-о място в класацията.

Това е първото подобно проучване на Световния икономически форум, казва Саадия Захиди, която оглавява проекта Човешки капитал в базираната в Швейцария организация, пред WSJ.

Докладът, който е изготвен заедно с Mercer Consulting и Harvard School of Public Health, има за цел да помогне на държавите да видят на какво ниво се намира в световен мащаб и да отличат силните страни в грижите за работна сила, както и областите, на които трябва да се обърне внимания, казва Захиди.

Първото място в класацията е за Швейцария като след нея челната десетка се запъва от Финландия, Сингапур, Холандия, Швеция, Германия, Норвегия, Великобритания, Дания и Канада. Южноевропейските страни са в горната половина на класацията, но не и на предните места - Испания е на 29-о място, а, Италия на 37-о, а Гърция на 55-то.

Въпреки че богатите страни се справят по-добре по отношение на насърчаването на работната сила, тъй като разполагат с повече пари, които да харчат за служителите, връзката с доходите не е безусловна. “Страните, които инвестират в човешкия капитал могат да просперират,” казва Захиди.

Не всички богати държави обаче концентрират ресурси в работната си сила с еднакви темпове. “Страни като Русия и Кувейт имат високи доходи, но не инвестират в човешкия капитал както го правят други страни в подобна позиция, допълва тя.