Най-големият световен производител на смартфони - Samsung Electronics, представи вчера първия в света смартфон с гъвкав дисплей, разновидност на популярния модел Galaxy Note, който ще носи наименованието Galaxy Round.

Това е стъпка по пътя „нечупливи“ екрани, както и към разработване и усъвършенстване на преносими „умни“ технологии, коментираха от компанията.

Южнокорейският производител успя да изпревари един от основните си конкуренти LG Electronics, откъдето също работят по технологията на гъвкави дисплеи.

Все още обаче корейската компания няма капацитет за масово производство.

Моделът Galaxy Round е 5.7-инчов (14.4-сантиметра) и има лека хоризонтална извивка, като в същото време тежи по-малко от емблематичния Galaxy Note 3. Така той е значително по-лесен за държане, в сравнение с останалите фаблети на пазара, коментираха от компанията.

Сред ключовите функции на устройството ще са възможността за преглеждане на пропуснатите обаждания и живота на батерията с неговото накланяне, дори и при изключено състояние, както и прелистване на медийни файлове с натискане на лявата или дясната страна на екрана.

Първоначално търсенето на подобен род устройства ще бъде тествано само на пазара в Южна Корея, като впоследствие ще бъде пуснат и на останалите пазари.

На гъвкавите дисплеи се залагат големи надежди за положителна промяна във високия сегмент, където ръстът сериозно е забавен.

Друг южнокорейски производител - LG Electronics, също планира пускането на вертикално заоблен смартфон през първата седмица на ноември.