Бъдещето е на евтините „смартфони“, смятат много от пазарните наблюдатели. Някои специалисти обаче са изключително смели в прогнозите си в тази насока.

Ръст в продажбите до 200 милиона на ултраевтините смартфони през 2018 г., прогнозират от консултантската компания Juniper Research.

За сравнение през следващата година от компанията очакват продажбата на едва 10 милиона ултраевтини смартфона. Това означава, че в следващите пет години можем да станем свидетели на десетократен ръст в продажбите на бюджетните устройства, ако прогнозата се сбъдне.

В основата на това повишение се очаква да бъдат развиващите се пазари, като Индия, Русия, Бразилия и Китай.

Ръстът в продажбите на евтини устройства ще инициира спад и намаляване на процента на най-скъпите смартфони от общите продажби, според консултантската компания.

Много е възможно да станем свидетели на иновативни подходи във „високия“ сегмент, подобни на тези на китайската компания Xiaomi, откъдето предлагат хардуеър, присъщ за моделите от висок клас в смартфони, с ниски цени, както и съпътсващи ги допълнителни услуги.

Със свои собствени иновации се очаква да подходят и водещите в момента производители на смартфони от най-висок клас, като Apple и Samsung.

Възможно е в бъдеще да се развие и концепцията за това всеки сам да моделира устройството, което би искал да купи посредством модулен дизайн.