Канадският производител на смартфони BlackBerry е постигнал споразумение да бъде придобит изцяло от най-големия си акционер срещу 4.7 млрд. долара и акциите му да бъдат свалени от борсата след като години наред състоянието на компанията се влошаваше и тя губеше пазарен дял.

Предварителната оферта на цена от 9 долара за акция идва от страна на консорциум воден от застрахователната компания Fairfax Financial Holdings Ltd.

Като инвеститор главният изпълнителен директор на Fairfax Chief Executive Прем Уатса често е описван като канадския Уорън Бъфет, защото той също има дългосрочен подход.

Цената на акциите на Blackberry достигна връх от над 148 долара през юни 2008 г., когато смартфоните на компанията все още бяха водещ избор сред банкерите, политиците и адвокатите.

Търговията с акциите на компанията временно бе спряна след изявлението от вчера, а те затвориха под стойността на офертата на Nasdaq на цена от 8.82 долара за брой, което е индикация за липсата на вяра на пазара, че ще се появят други оферти.

BlackBerry разполага с време до 4 ноември, за да получи по-добри оферти, които Fairfax има право да изравни. Групата очаква финансиране от Bank of America Merrill Lynch и BMO Capital Markets, за да финализира сделката и рапзолага с време до 4 ноември, за да направи своя финансов и правен анализ на BlackBerry.

Уатса напусна борда на директорите на BlackBerry през август, изтъквайки като причина евентуален конфликт на интереси, докато компанията проучваше възможностите да бъде придобита.

Доналд Якман, президент и основател на Yacktman Asset Management, която притежава малко под 1% от BlackBerry, заяви, че не очаква да се появят други оферти.

"Това до голяма степен е план Б. Те просто не постигат таргетите си," казва това.

Според Джак Голд основател на J. Gold Associates "това вероятно е най-добрият възможен изход от няколко непривлекателни опции за BlackBerry."

"Делистването от борсата и евентуалното завръщане на основателя на компанията Майк Лазаридис (както се говори) може да им спечели малко време, за да подредят нещата си," казва той.

В петък BlackBerry обяви, че ще се оттегли от суперконкурентия потребителски пазар и ще е концентрира върху корпоративните си клиенти като компании, правителства, правни охранителни компании.

Компанията предупреди, че вероятно е продала едва 3.7 млн. смартфона за цялото второ тримесечие и може да отпише 1 млрд. долара.

За сравнение Apple продаде 9 млн. смартфона iPhone 5S iPhone 5C за три дена, след излизането им на пазара в петък.

Акциите на Blackberry рядко са се търгували под 9 долара на акция дори и в последните години когато компанията обявяваше, че няма да постигне финансовите си цели, съкращаваше служители и пускаше устройства, които стигаха прекалено късно до изгубилите вече иитерес потребители.

В последните 12 месеца цената на акциите на компанията е нараствала до 18.32 долара и е падала до 6.22 долара на Nasdaq.