Ураново гориво от 20 000 разглобени руски бойни глави генерира половината от ядрената енергия в САЩ, в следствие на знаков договор за разоръжаване, предаде АФП, позовавайки се на изказване на високопоставен американски представител.

Роуз Готемюлер, помощник държавен секретар по контрола над оръжията, каза пред комисия на ООН, че споразумението от 1993 г. е било успех за разоръжаването, предаде Фокус.

По думите му, Договора за получаване на високообогатен уран е „значимо постижение за неразпространението на ядрени оръжия”.

Но сделката, според която 500 тона руски обогатен за военни цели уран е използван за осветяване и отопляване на американски домове, ще изтече следващия месец, защото Русия смята, че бившият й съперник от Студената война получава енергията много евтино.

В момента високообогатеният уран бива обработен в Русия до ниско обогатен продукт, след което „се доставя в САЩ, преработва се в ядрено гориво и се използва в почти половината ядрени централи в САЩ за генерирането на половината от ядрената енергия в Съединените щати.