Гръцкият финансов министър Стурнарас предположи, че Атина може да се справи с евентуалния финансов недостиг в бъдеще, ако Европейската централна банка и централните банки в еврозоната се съгласят да преоформят (да превъртят) част от притежавания от тях гръцки дълг.

ЕЦБ и националните централни банки притежават гръцки държавни облигации за 19 млрд. евро, чийто падеж изтича през 2016 година. От тях има падежи по гръцки задължения за 10 млрд. евро през следващата година (през 2014-а), посочи той.

Според Стурнарас, ако те се съгласят на превъртане и разсрочване на тези задължения, това ще разреши бъдещите проблеми с финансовата дупка на Гърция, предаде БНР.

На този етап ЕЦБ изключва възможността за каквото и да е преоформяне на притежаваните от банката гръцки облигации, тъй като това ще се счита за директна финансовата помощ за стран -членка от еврозоната, а това не е разрешено по закон.

В същото време гръцкото правителство очаква подобно преоформяне (разсрочване) на гръцки дълг за 4.4 млрд. евро, притежаван от местни банки.

Икономиката на Гърция се очаква да отбележи спад с 4.1% до 4.2% през настоящата година, обяви атинската анализаторска компания IBOE Това представлява доста по-добра прогноза за дълбочината на рецесията в Гърция спрямо предишната прогноза на атински икономически институт от юли за спад на БВП на страната с 4.8% до 5%.

Институтът IOBE посочи, че гръцката икономика е много близо до точката на стабилизация. Големите дефицити вече достигат по-балансирани нива, а шестгодишната рецесия изглежда, че постепенно наближава своя край.

Атинската анализаторска компания прогнозира, че средното ниво на безработица в Гърция ще бъде от 27.5% през настоящата година, като това също представлява низходяща ревизия от предишната прогноза за 28.3%.