Безработицата и в България, и в света, се увеличава, а в същото време има много голям брой незапълнени работни места. От това най-потърпевши са хората до 29 годишна възраст.

35% от работодателите в световен мащаб се сблъскват с трудности с намирането на персонал за свободните позиции. Със същата тенденция се сблъсква и България - има голямо предлагане на свободни позиции, а няма подходящи кадри според проучване на Manpower Group. В световен мащаб най-силно изразена е тенденцията в Япония (85%), а най-слабо в Ирландия и Испания-3%.

‘’Младежката безработица е не само проблем на България, но и в света като цяло“ - каза Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

54% са работодателите в България, които изпитват трудности при запълването на свободни позиции в сравнение с 35% в глобален мащаб.

В региона на EMEA България е на второ място след Турция, която е с 58%.

Най-големи трудности работодателите изпитват при намирането на инженери, мениджъри и квалифицирани работници. За сравнение през 2012 процентът е бил 51, а през 2011 -42%. Наблюдава се нарастване като най-трудните позиции се запазват същите, следвани от мениджъри продажби и търговски представители.

Решението на този проблем е комплексно и изисква участието както на институциите, така и на младежите. Младите хора трябва активно да се ангажират със ситуацията на пазара на труда.

Според Джеф Джорес, генерален директор и председател на Manpower Group, трайността на дадено умение днес не е толкова дълга, колкото преди. „Младежите трябва да се стремят сами към усъвършенстване на уменията си чрез придобиване на нови професионални квалификации и практики, езикови умения и образование, отговарящо на пазара на труда’’-заяви Джорес.