Поредният снощен провал на политическите преговори във Вашингтон и решението на агенция "Фич" да постави под негативно наблюдение топ "ААА" кредитния рейтинг на САЩ доведе до предпазлив натиск върху долара през днешната търговия.САЩ имат само 1 ден да избегнат фалита.

Преговорите между лидерите на двете партии в Сената на САЩ относно законодателството за повишение на тавана на държавния дълг и за подновяване на дейността на федералното правителство са "много близо до приключване", заяви висш представител на Демократическата партия в Сената, цитиран от агенция Ройтерс и БНТ.

Той добави, че има индикации, че веднага щом бъде обявено окончателното споразумение, Сенатът ще бъде готов да го гласува максимално бързо. Според него лидерите в Сената вече разговарят с Белия Дом относно пътищата за по-бързо гласуване на фискалното споразумение и от двете камари на американския парламент (от Сената и Конгреса на САЩ).

Поредните "информации", че в близките часове ще бъде постигната толкова очакваната бюджетна и сделка за тавана на дълга доведе до рязко повишение на пазара на акции на Уолстрийт. Индексът на "сините чипове" DJIA скочи с 1.14%, широкият иднекс S&P500 с 1.1%, а технологичният индекс Nasdaq се повиши с 1.0%.

Доларът опитва ново поскъпване на валутните пазари след закриване на слаби "къси" доларови позиции, като скочи към триседмичен връх от 98.85 йени и към връх за деня около 0.9152 швейцарски франка. Еврото върна от 1.3568 долара към 1.3523, а британската лира падна обратно към сутрешното дъно около 1.5965 долара.