20 000 длъжници на банки са били предадени на частни съдебни изпълнители само за първата половина на годината. Все по-често обект на изпълнителни дела стават хора, които не могат да връщат изтеглените бързи заеми.

За първата половина на годината новообразуваните дела, по които работят частни съдебни изпълнители, са 100 000. Данните са на браншовата им камара.

Най-голяма част от тях са заведени от фирми, всяко пето дело е заведено от банка срещу длъжник. Въпреки огромното число, за първи път от пет години насам броят на делата не скача, а спада.

„Това показва, че пикът на кризата е отминал и има стабилизация. Само 20% от делата са от банки, което означава че бумът на лошите кредити е преминал. Намалението е почти двойно - миналата година над 30% са били делата от банки, сега са 20%”, коментира частният съдебен изпълнител Георги Дичев.

Най-масовите случаи, в които дело на банка стига до частен съдебен изпълнител, са за потребителски кредити до няколко хиляди лева, най-рядко за заем, обезпечен с ипотека, съобщи bTV.

Дичев потвърди, че между заведените дела има такива срещу хора, които са теглили микрокредити. „Хората идват при нас и казват „Аз съм взел 200 лева кредит”, а по изпълнителен лист, който е минал през съда, при нас идва вземане за 2 000 лв. Очевидно в договорите има неща, които хората трябва да четат внимателно преди да подпишат”, обясни частният съдебен изпълнител.

Много често осъдените длъжници предпочитат да плащат на малки вноски.