Понятието фаблет (устройство, съчетаващо функционалността на таблетите и предимствата на смартфоните) вече като че ли изглежда доста наложено и разпространено.

За тези, които могат да се справят с държането и нормалното боравене със смартфони с по-големи екрани, фаблетът е идеален избор.

Фаблетът спестява на потребителите покупката на относително скъпите таблети, както и неудобството да носят две устройства – таблет и телефон.

Обикновено устройствата, влизащи в тази нова категория, са с размери на екрана между 5 и 7 инча, като борбата за устройство с най-голям екран е непрестанна.

Първото устройство, което можем да определим като родител на фаблетите, се появи преди 2 години и това бе моделът Samsung Galaxy Note с размер на екрана от 5.3 инча, представен на изложението за потребителска електроника в Берлин.

Той бързо успя да си проправи път сред потребителите, благодарение на функционалната писалка S Pen, която им даде възможност да правят неща, които не можеха да правят до тогава с останалите смартфони.

Успехът на устройството бе категоричен, като само за няколко месеца бяха продадени 10 милиона подобни смартфона.

Само година по-късно Samsung представи подобрена версия - Galaxy Note II, която пожъна дори още по-голям успех, за да се стигне до последния Galaxy Note III, представен през миналия месец, достъпен вече и у нас.

Силното търсене на фаблети направи така, че всеки водещ производител се принуди да попълни продуктовата си гама с устройство с по-голям екран. Nokia се очаква да представи днес подобно устройство в Абу Даби и освен Apple, бе една от последните компании, които все още нямаха подобен продукт.

Ето и кои са най-добрите предложения на пазара на фаблети в момента, като сме ги подредили по цена:

Samsung Galaxy Grand

Това е най-евтиното устройство с дисплей от 5 инча от водещ производител, което може да бъде намерено на пазара в момента. Сред основните му предимства са възможностите за ползване на две карти.

Стартовата цена на устройството е 460 лева, като разполага с двуядрен процесор със скорост от 1200 Mhz и RAM от 1 GB. Вътрешната му памет е 8 GB, като може да се разширява посредством карта.

Разбира се, ниската цена определя и относително ниската разделителна способност на дисплея, която е едва 480 х 800 пиксела. Камерата също не е сред най-добрите, като е с разделителна способност от 8 мегапиксела.

Samsung Galaxy Mega

Относително скоро от Samsung попълниха семейството си с още два фаблета от среден клас. Моделът се предлага с два размера на екрана – 5.8 инча и 6.3 инча, като стартовите им цени са съответно 699 и 625 лева.

Моделите се предлагат с двуядрени процесори и оперативна памет от 1.5 GB, като към тях липсва култовата писалка. Разделителната способност на дисплеите е 720 х 1280 пиксела, като и батериите им са относително издръжливи от 3200 mAh.

LG Optimus G Pro

Представен на изложението в Барселона през тази година, това е първият фаблет на компанията. Той бързо успя да придобие и набере популярност.

Той се отличава с относително по-малък дисплей, в сравнение с останалите фаблети - от 5.5 инча, като се откроява с изключителна разделителна способност от 401 ppi, което прави пикселите на практика неразличими за човешкото око.

Оборудван е с мощен четириядрен процесор и камера от 13-мегапиксела. Стартовата му цена е 815 лева.

Sony Xperia Z Ultra

6.4-инчовият фаблет е почти идентичен като дизайн на модела Xperia Z. Той е изключително тънък (дебелина от 6.5 милиметра), като тежи едва 212 грама. Моделът е водо- и прахоустойчив, което му дава значителни предимства, в сравнение с конкурентите.

Той се отличава с резолюция на дисплея от 1080 х 1920 пиксела, както и изключителната разделителна способност от 344 ррi.

Моделът идва с 3 GB RAM памет и нов изключително бърз процесор Snapdragon 800, използван в смартфоните от най-висок клас.

Разбира се, той попада в горния ценови диапазон, макар и малко под психологическата граница от 1000 лева (стартовите му нива са от 999 лева).

Samsung Galaxy Note 3

Напълно логично е най-скъпият фаблет в момента да е пионерът в областта – третата и най-новата версия на култовия Galaxy Note.

Той е с размер на дисплея от 5.7 инча, което от южнокорейския производител на смартфони са сметнали като оптимален размер за това устройството свободно да бъде ползвано като телефон.

Разделителната способност на екрана е 1920 х 1080 пиксела, като разполага с мощен четириядрен процесор и 3 MB оперативна памет. Цената на модела стартира от малко над 1 100 лева.