Дали проектирани от най-модерните архитекти или украсени с безценни произведения на изкуството, железопътните гари и метростанциите могат да се превърнат в места за ценители на изтънчения вкус.

В знак на почит към най-зрелищните и културно значими гари в света, Си Ен Ен състави класация на тези терминали, които са много повече от функционална мрежа от влакове, мотриси, платформи и релси:

London's St Pancras International представи преди седмица своята нова инсталация от програмата си за съвременно изкуство. Chromolocomotion на Дейвид Батчлър представлява композиция от плексигласови фигури, които висят от покрива на терминала.

Grand Central Terminal в Ню Йорк. Построена през 1913 година, емблематичната станция на Ню Йорк е украсена с мраморни стълбища и блестящи полилеи. Grand Central се превръща в живописна сцена на многобройни холивудски блокбъстъри през годините, включително Carlito's Way и The Godfather.

Atocha е най-голямата жп гара в столицата на Испания, Мадрид. Освен с летящите си скоростни влакове (AVE), гарата се отличава и 4000 квадратни метра градини, пълни с тропически растения и цветя.

Liège-Guillemin е гара в Лиеж, Белгия. Ултрамодерната сграда от стомана и стъкло не е най-голямата или най-натоварената в Белгия, но е напълно оборудвана за пристигания и заминавания на високоскоростни влакове, както и обикновени влакове.

Chhatrapati Shivaji Terminus в Мумбай е не само най-натоварената жп-гара в Индия, тя също е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Огромното съоръжение - смес от готически кули, каменни куполи и заострени арки, стана декор на хитовия филм от 2008 „Беднякът милионер“.

Класическата жълта фасада и зелен меден купол на Flinders Street Station в Мелбърн, Австралия, приютява най-натоварената междуградска жп връзка в южното полукълбо със 110 000 пътници, преминаващи през нея всеки ден.

Union Station в Лос Анджелис може да изглежда като испанска колониална църква, но това е един от най-натоварените транспортни центрове в Калифорния. Повече от 60 000 пътници преминават през гарата всеки ден, като станцията разполага с богато украсени чакални и красиви градини по протежение на пътя.

Грандиозната Milano Centrale- централната жп гара на Милано, Италия, е обзаведена с 11 000 метра настилка от мрамор и е дом на множество каменни скулптури. Термналът, построен преди 82 години, е толкова културна дестинация, колкото и транзитен център.

Московското метро предлага изключително разнообразие на архитектурни стилове и епохи. Една от последните станции, открита през 2010 г., е „Достоевская“, посветена на големия руски писател. Сложни произведения и модерен архитектурен стил посрещат пътниците.

Най-голямата железопътна гара в Европа – Северната гара в Париж, всяка година посреща и изпраща по над 190 милиона пътници, преминаващи под тухления и купол. От нея тръгват международни маршрути за Белгия, Холандия, Германия и Великобритания.

Изградена още през 1910 г., Централната гара на Кула Лумпур се откроява благодарение на голямото си разнообразие от архитектурни стилове - комбинация от индийски, арабски и западни елементи. Въпреки че вече не е основен железопътен център на столицата на Малайзия (роля, която сега извършва по-модерната Kuala Lumpur Sentral), влаковете все още редовно преминават през вековната станция.

Макар всъщност да не е построена още, новата метросистема на Рияд се очаква да бъде доста ефектна. Строителството ще започне през следващата година, проектирано от архитекта Заха Хадид.