Вчера щатският производител на потребителска електроника Apple представи следващото си поколение таблети iPad.

Моделът с голям дисплей е с името iPad Air и е значително по-тънък и лек в сравнение с предшественика си. Той е с дебелина едва 7.5 мм. и тегло от 453 гр.

Таблетът работи с новия процесор на компанията A7, използван в моделите iPhone 5S. Процесорът е два пъти по-бърз в сравнение с този, използван при предходния модел iPad от миналата година.

Стартовата цена ще е 499 долара, като продажбите ще започнат от 1 ноември.

От компанията Apple също така представиха ъпдейт и на таблета си с малък екран iPad Mini. Той ще е с „ретина дисплей“, по подобие на останалите таблети и смартфони, произвеждани от компанията, както и ще е със същия процесор А7.

За съжаление скъпият дисплей води до сериозно повишаване на цената - 399 долара, или със 70 долара повече в сравнение с миналогодишния модел. Смартфонът ще се предлага от ноември.

Компанията ще продължи да продава и настоящия модел iPad Mini, като цената му ще е намалена до 299 долара. Още година ще бъде предлаган и моделът iPad 2, като цената му ще бъде намалена на 399 долара.

Заедно с представянето на двата таблета от компанията показаха още няколко продукта. Така например ултрабуците MacBook Pro ще са с по-бързи чипове и по-добри батерии. Тяхната цена ще стартира от 1 299 долара.

Настолният компютър Mac Pro, предназначен за дизайнери и други професионалисти с нужда от мощни системи ще се продава от декември срещу 2 999 долара.