67 дни остават до 1 януари 2014 година, което може да стане повратна точка в бъдещето на Великобритания, тъй като се очаква демографски взрив. На 1 януари 2014 година британските граници ще се отворят за 30 милиона българи и румънци тъй като тогава изтичат временните ограничения за гражданите на Румъния и България, пише Джанис Аткинсън в коментар, публикуван в британския вестник „Дейли Експрес” и цитиран от Фокус.

Журналистката посочва, че ръководството на страната все още не е заявило дали на Острова има достатъчно места в училищата, полицаи и служители в местните служби и заявява, че правителството отказва да публикува прогнози за броя на имигрантите от двете страни, които ще пристигнат в страната от следващата година.

В материала се посочва прогнозата на лобистката група „Мигрейшън уоч”, която смята, че около 50 000 души годишно ще пристигат в Обединеното кралство през следващите пет години. Посланиците на България и Румъния във Великобритания прогнозират до 35 000 души през следващата година.

Данни на британската статистическа служба показват увеличение в броя на имигрантите с 26% само през периода април-юни. 141 000 българи и румънци вече работят във Великобритания.

Обединеното кралство е като магнит за имигрантите, заради социалните помощи и облаги, жилищното настаняване, образованието и заплатите, които са с четири или пет пъти по-високи от тези, които получават в родините си. Това създава трудности на властите, свързани с инфраструктурата и безработицата. Близо 2.5 милиона души са без работа във Великобритания, 600 000 от които са имигранти от ЕС. През есента на 2014 година ще са нужни допълнителни 250 000 места в училищата и то само за децата, които вече са тук. Ще трябва да се наемат още учители, повече служители за специални нужди и да се построят още училища.

Страдаме от хроничен недостиг на жилища, като този проблем ще се задълбочи през следващите години. Няма достатъчно акушерки, които да се справят с увеличението на раждаемостта.

Във Великобритания върлуват банди, които са отговорни за 90% от всички престъпления с банкомати на Острова. 28 000 румънци са арестувани за сериозни престъпления през последните пет години. В същото време броят на полицаите ще бъде намален, което ще попречи на полицията да се справи с потенциално по-голяма престъпна вълна.

Товарът ще поеме британският данъкоплатец. Ние приветстваме тези, които искат да работят тук, но не можем да си позволим да издържаме онези, които не работят. Нужни са сигурни граници и способи за отсяване на онези, които искат да дойдат на Острова, пише авторът.