Азиатските индекси се повишиха в първия ден на седмицата, възстановявайки загубите си от края на миналата седмица. По-добри от очакванията данни за потребителското доверие в САЩ, довели до рекордни стойности за щатските индекси, съдействаха за позитивните настроения в азиатския регион.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се повиши с 0.7% до 142.32 пункта. По-нататъшно въздействие върху световните пазари се очаква да окажат данните за индустриалното производство на водещата световна икономика.

„В момента сме в ликвиден балон на фондовите пазари“, коментира Матю Шерууд, ръководител отдел международни пазари в Perpetual Investments, цитиран от Bloomberg. “Растящите финансови оценки никога не са спирали ръста на финансовите пазари, така че можем да станем свидетели на по-нататъшно повишение, до момента в който паричните стимули не започнат да бъдат намалявани от световните централни банки“, допълва специалистът.

През изминалата седмица индексът MSCI Asia Pacific Index се понижи с 1.5%, с което ръстът му за октомври бе намален до 2%, насочвайки се към второ поредно месечно повишение. Това доведе до нарастване на съотношението му цена-прогнозирана печалба до 13.6, на фона на 12.7 в края на август.

За сравнение същото съотношение при широкия щатски индекс S&P 500 е 15.9, а при европейския Stoxx Europe 600 Index – 14.8.

Японският Topix добави 0.9% към стойността си, докато австралийският S&P/ASX 200 Index се повиши с 1% до най-високото си ниво от юни 2008-ма година.

Хонгконгският Hang Seng Index се повиши с 0.4%, а китайският Shanghai Composite загуби 0.3% от стойността си.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 се търгуват с 0.4% при рекордното ниво от 1 764 пункта.

Златото се търгува при нива от около 1 350 долара за унция с незабавна доставка, или минимално повишение от края на миналата седмица. При нивата от петък се търгува и среброто – 22.5 долара за унция с незабавна доставка.

Декемврийските фючърси на щатския суров петрол се търгуват при нива от 97.50 долара за унция, или без съществено изменение.