Азиатските индекси се понижиха за втори пореден ден, след като повишението на лихвите в Китай засенчи данните за индустриалното производство. Австралийският долар се повиши, заедно с петрола и металите.

Индексът MSCI Asia Pacific Index загуби 0.2% от стойността си. На противоположна територия се търгуват фючърсите на щатските индекси, като тези на широкия Standard & Poor’s 500 сочат отваряне с 0.3% нагоре.

Индексът, следящ представянето на суровините S&P GSCI, се повиши с 0.2%, оттласвайки се от 10-седмично дъно.

„Китайската икономика все още е на пътя за реализиране на умерен ръст, макар и не на забележителен, какъвто инвеститорите са свикнали да виждат от страната през последните години“, коментира Луис Куис, главен икономист в Royal Bank of Scotland Group Plc, цитиран от Bloomberg.

Индексът за активността в промишления сектор в Китай се повиши до 50.9 пункта по предварителни данни, което превиши средните прогнози на анализаторите за стойност от 50.4 пункта.

Добрите новини бяха засенчени от данните за най-голямото увеличаване на лихвите на паричните пазари в страната от юли насам. Това се случи, след като централната банка се ограничи от това да добави средства на паричните пазари, за да повиши ликвидността.

По-нататъшно въздействие върху пазарите днес се очаква да внесат данните за заводското производство в еврозоната и първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ.

Шанхайският индекс се понижи с 0.2%, след като загуби 1.3% от стойността си вчера. Хонгконгският основен индекс се понижи с 0.9%.

Близо пет бяха понижаващите се акции срещу всеки три, регистрирали ръст, от индекса MSCI, следящ представянето в азиатския регион.

До момента 76% от 182-те щатски компании, изнесли своите резултати, са превишили средните очаквания на анализаторите, като 51% са превишили очакванията за приходите.

Спот цената на златото е без съществена промяна спрямо вчера при нива от 1 335 долара за унция. Среброто се търгува при нива от 22.63 долара за унция.