Доларът задържа ръста си спрямо основните валути и повечето от основните суровини отбелязаха понижения в цените си на стоковите пазари.

Облигациите поевтиняха, след като лихвите по 30-годишните азиатски облигации достигнаха близо двугодишен максимум. Признаци за по-ускорен щатски ръст бяха в основата на това.

Доларовият индекс се повиши с 0.1% вчера, след ръста му с 0.9% предходните два дни. Фючърсите на петрола тип брент загубиха 0.5% от стойността си, с колкото се понижиха и тези на алуминия.

Индексът следящ представянето на азиатските пазари - MSCI Asia Pacific Index се понижи с по-малко от 0.1%, след като буря затвори пазара в Хонг Конг.

Доходността по австралийските 10-годишни облигации се повиши до едномесечен максимум, след като тази по 30-годишните щатски облигации нарасна с 13 базисни пункта.

Китай се очаква да обяви по-нататъшни съкращения в излишния си индустриален капацитет, според официални представители. Междувременно продажбите на дребно в Нова Заландия са се повишили с повече от средните очаквания на анализаторите.

Нивото на безработицата в Южна Корея е при ниво от 3.2%, според изнесени днес данни. В същото време икономиката на еврозоната се очаква да се е върнала към растежа.

Изнесени тази седмица данни посочиха четвърти пореден месечен ръст на продажбите на дребно в САЩ, което бе основния фактор инициирал поскъпването на долара и повишил очакванията за начало на излизане на стимули от страна на Фед от септември.

„Възстановяването на щатската икономика се случва и пазарът залага в цените на активите край на стимулите от страна на федералния резерв през септември“, коментира Кикуко Такеда, главен анализатор в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd., цитиран от Bloomberg. “Доларът може да излезе от многогодишния си тренд на поевтиняване, след като Фед нормализира паричната си политика“, допълва още специалистът.

Според шестдесет и пет процента от икономистите дали своите прогнози за Bloomberg Фед ще прибегне до намаляване на стимулите на следващата си среща, която ще се проведе през септември.

Първоначалните мерки се очаква да са относително слаби и обратното изкупуване на облигации да се намали с едва 10 милиарда долара до 75 милиарда.

Австралийският долар поевтиня с 0.1% спрямо щатския такъв до 91.05 щатски цента, докато новозеландският такъв се повиши с 0.2% спрямо щатския долар до 79.83 цента.

Икономиката на еврозоната се очаква да се е повишила с 0.2% през второто тримесечие в сравнение с предходното. Ръстът ще стане реалност след шест поредни тримесечия на свиване на икономиката.

Индексът следящ представянето на основните суровини - Standard & Poor’s GSCI Spot Index се понижи с 0.2%, прекъсвайки тридневното си повишение.

Цената на царевицатасе понижи за втори ден, като суровината загуби 0.5% от стойността си, достигайки най-ниското си ново от юни 2012-та година насам.