Азиатските индекси отбелязаха повишение преди края на двудневната среща на Фед и след като щатските индекси достигнаха нови рекордни нива в историята си. Валутите на развиващите се пазари се понижиха, а цената на петрола спадна.

Индексът MSCI Asia Pacific добави 0.5% към стойността си, като японският Topix се повиши с 0.7%, вследствие на тридневния спад на йената спрямо долара.

Фючърсите на широкия индекс Standard & Poor’s 500 се търгуват без съществено изменение, след като вчера индексът затвори при нов исторически рекорд 1 771.95 пункта.

Пазарът очаква Фед да запази стимулите в размер на 85 милиарда на месец без промяна, което до голяма степен предопределя ръста на световните борси.

Утре за заседание се събират и членовете на управата на Японската централна банка. Данните за индустриалното производство в страната върнаха в известна степен оптимизма за развитието на японската икономика, след като отчетоха ръст през септември.

Повишението на показателя възлезе на 5.4% на годишна база, след като през август изненадващо се сви с 0.4%. Средните очаквания на пазара бяха за ръст от 5.5%.

В същото време индустриалното производство в Южна Корея е отбелязало понижение според изнесените данни. Показателят се е свил с 3.6% през миналия месец на годишна база, след ръст от 3.2% месец по-рано.

„Консенсусните очаквания на пазара са, че стимулите за щатската икономика ще бъдат отложени и едва ли ще видим някаква изненада след срещата днес“, според Кикуко Такеда, главен анализатор в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. „Доларът консолидира“, допълва специалистът, цитиран от Bloomberg.

Две бяха повишаващите се акции срещу всяка отбелязала спад на азиатските пазари. Индексът MSCI се повиши с 3% през този месец, воден от повишението при акциите на телекомуникационните компании и тези за производство на потребителски стоки.

Акциите на China Petroleum & Chemical Corp. поскъпнаха с 1.8%, след като компанията отчете по-добри от прогнозираните резултати за изминалото тримесечие.

Петролът поевтиня до 97.70 долара за барел днес, насочвайки се към най-ниското си затваряне от 24 октомври, след като се понижи с 0.5% вчера. Очакванията са запасите на петрол в САЩ да са се повишили до четиримесечен максимум.

Златото поевтиня с 0.1% до 1 344 долара за унция, след като се понижи с 0.6% от най-високото си ниво от септември през вчерашния ден.