2 757 средства за подслон и места за настаняване с над 10 легла са работили у нас през най-активния туристически сезон – месец август. Данните на НСИ сочат още, че на годишна база броят на нощувките в българските хотели през август се е увеличил с 3.4%.

Въпреки ръста обаче, в имотните сайтове се появяват все повече обяви за хотели в продажба. Втората най-висока сграда в София – хотел Родина, например, вече се предлага от частен съдия изпълнител с намалена цена от 35 млн. лв., след като предишният опит за продажбата й беше неуспешен.

Традиционно в курортите по Черноморието е най-голям броят на хотелите в продажба, следвани от зимните ни курорти. Първенството по цена в провинцията обаче води хотелски комплекс в Кюстендил, за чията продажба се търсят 50 млн. евро.

Става въпрос за емблематичния за града Велбъжд, който се намира близо до гарата, по-малкия Пауталия в центъра на града, кино Владимир Заимов и историческата Гогова къща.

Велбъжд е построен през 1982 г. и е с РЗП 9543 кв. м. Хотелът е на 13 етажа и сутерен, разполага със 112 стаи и 8 апартамента, ресторант-панорама , основен ресторант, банкетна зала, лоби-бар, нощен бар и магазин за сувенири, фоайе с рецепция.

Хотел Велбъжд

Хотел Пауталия разполага с РЗП от 7500 кв. м. и е подготвен за основна реконструкция. Киното, което граничи с него, е с РЗП от 2734 кв. м., а Гоговата къща с РЗП 1000кв. м.

Хотел Пауталия

За също не толкова скромната сума от 35 млн. евро се продава хотелски комплекс в центъра на Кърджали. Става въпрос за Апрезос, който разполага с 10000 кв. м.

Сградата е тухлена и за един квадратен метър от нея се търсят 350 евро.