Ако историята се повтаря, то добрите времена за инвеститорите на щатските пазари ще продължат във времето до края на годината. След като широкия индекс Standard & Poor’s 500 достигна рекордни нива през изминалата седмица, много е вероятно той да отбележи най-доброто си годишно представяне от 16 години насам.

Щатските акции са поскъпвали в 82% от случаите, когато се вземе в предвид изменението им през последните два месеца от 1928 година. В същото време средното изменение през ноември и декември е цели 6%.

Ако широкият индекс се повиши с 6%, стойността му би възлязла на 1 862.79 пункта, или исторически рекорд с 20% над този от 1 565.65, поставен през 2007 година.

Ръстът през последните месеци на годината обикновено се предопределя от психологията на инвеститорите. Вместо да „прибират печалби“ инвеститорите са склонни да добавят към печелившите си позиции от предходните 10 месеца.

На практика последните два месеца на годината са били печеливши всяка година от началото на бичия пазар през 2009 година.

И докато редица специалисти предупреждават за забавящия се темп на ръст на печалбите от широкия индекс и евентуалното начало на ограничаване на стимулитена Фед, много от тях припомнят, че е безсмислено да се търгува срещу тренда.

Трябва да се вземат предвид пазарният момент и календарният цикъл според редица пазарни наблюдатели. Те препоръчват да се закриват позиции при признаци на слабост, а не в моменти на повишение, защото така инвеститорите могат да изтърват потенциален по-нататъшен ръст.

Щатските индекси се повишиха за четвърта поредна седмица. От началото на годината S&P 500 е добавил 23% към стойността си. Това доведе до тревожната тенденция 447 от компонентите му да се търгуват над 50-дневната им средна величина, на фона на 58% преди 20 години.

Последният път, когато S&P 500 е отбелязал по-голяма възвращаемост за 10 месеца, е бил през 1997 година в средата на „бичи пазар“ довел до учетворяване на индекса за осем години.

Тревожни са и финансовите оценки на щатските компании, повишили се с 18% до 16.7 пъти печалбите им, или най-високото им ниво от три години. Това означава, че ръстът в цените изпреварва значително този в печалбите, което не внася много голяма стабилност в системата.

Според биковете обаче, дори и с повишението на финансовите оценки, съотношението цена-печалба е под средното за последните 15 години от 19.3.