Някъде в Калифорния има едно момиче, което заслужава да получава много повече джобни пари, пише Business Insider.

През април 2012 г., компанията за рисков капитал Lightspeed Venture Partners инвестира 485 000 долара в стартъп на име Snapchat.

Snapchat е приложение, което позволява на потребителите на услугата да си разменят снимки. По това време инвестицията дава на Snapchat пазарна стойност от 12.5 млн. долара.

Днес Snapchat струва 800 млн. долара. Според проучване на Pew Research Center, 9% от всички притежатели на смартфони в САЩ използват приложението Snapchat.

Акциите, които Lightspeed купуват през 2012 г. за по-малко от 500 000 долара, в момента струват около 30 млн. долара. Това означава, че инвестицията е била умножена 63 пъти за 18 месеца.

Това е една много добра инвестиция, но кой има заслуга за нея?

Очевидно това е човекът от Lightspeed, който сключва сделката – Джереми Лю.

Лю обаче не открива Snapchat сам, за да може Lightspeed да инвестира. Друг партньор в компанията го прави и това е Бари Егърс, според AP.

Това е малко странно, защото според уебсайта на Lightspeed Егърс специализира в "инфраструктура на информационните технологии и по-конкретно облачни технологии, съхранение на мащабни данни и нетуъркинг."

И така кой насочва Егурс към Snapchat?

Според интервю с главния изпълнителен директор на Snapchat Еван Спигъл, отговорът е дъщерята на Егъст, която е ученичка.

На въпрос "как набрахте първите си средства?," Спигел отговаря:

„Има един човек Джереми Лю, който работи в Lightspeed Ventures. Дъщерята на един от неговите партньори, Бари Егърс използвала Snapchat. Тя казала, че трите й най-любим приложения, които всички използвали в училище са Angry Birds, Instagram и Snapchat. Лю и Егърс никога не били чували за Snapchat, така че решили да се поинтересуват. Джереми ми изпрати съобщение във Facebook. В крайна сметката се срещнахме и му показах някои от нашите неща. Това беше в месеца, в който вече нямаше да имаме възможност да платим таксите си за сървъри.“