Поредната мащабна изкопна операция за удължаването на живота на най-богатата диамантена мина в света, Джуаненг в Ботсвана, ще бъде представена в средата на следващата за година за одобрение от страна на борда на директорите на Debswana.

Мината Джуаненг, която е официално открита през 1982 г., е една от петте супер мини в света. Тя е собственост на Debswana, която пък е притежавана от De Beers и от правителството на Ботсвана.

Anglo American своя страна има 85-процентен дял от De Beers, а правителството на Ботсвана е с 15%.

Debswana в момента провежда мащабна изкопна операция на стойност 3 млрд. долара, която носи името Cut 8 и има за цел да разшири единия край на мината, което ще позволи минната дейност да продължи безопасно на по-голяма дълбочина. До края на октомври Джаунен надхвърли таргета си за добив на 7.76 млн карата с 14%, отчитайки добив от 8.8 млн. карата.

В момента Джуанен произвежда средно по около 10 млн. карата диаманти на година, а целта на компанията собственик е добивът да бъде увеличен до 12 млн. карата годишно в рамките на пет години. Пиковият добив е бил 16 млн. карата през 2006 г.

Мината осигурява две трети от годишната печалба на Debswana и е описвана от от компанията като най-скъпия недвижим имот в света. Cut 8 ще позволи на изкопните работи да слязат на 650 м. под повърхността в сравнение с 350 м. в момента.

Това е умопомрачително голям проект, но следващият такъв, който ще бъде представен на борда на директорите през следващата година, ще бъде още по-голям, заявява Албърт Милтън, генерален мениджър на мината.

Необходими са до шест години за преместването земната маса, за да бъда разкрити нови пространства за добив. Cut 8 ще премести 680 млн. тона земна маса, докато бъдещият проект Cut 9 предвижда преместването на 1 млрд. тона земна маса. След него изкопните работи се очаква да слязат на 850 м. под повърхността.