Хаос между институциите, които организират полетите на властта, установи докладът на временната парламентарна комисия, проверяваща дейността на правителствения "Авиоотряд 28" от август 2009-а до март 2013-а година.

Председателят на временната парламентарна комисия за "Авиоотряд 28" Венцислав Лаков коментира, че през разглеждания период за полетите на властта са похарчени над 34 милиона лева, а за търговски полети бюджетът е ощетен с над 800 хиляди лева. Много от полетите са били извършени, без да е ясно кои са присъствали на борда.

Комисията не е успяла да установи списъците с пасажерите във вътрешните полети, каза Лаков:

Съществува пълен хаос между институциите, които се занимават и организират полетите на властта. Че не се пазят документите и няма такова законово изискване да се пазят документите, това е причината да нямаме пълните списъци. Редно е парламентът да помисли как да се предложат нови промени, така че всичко да бъде ясно и да няма такова разходване на средства - безконтролно. Да не се превръща "Авиоотряд 28" в аеротакси, за изпълнение на прищевки на определени хора.

В хода на дебатите опозицията и мнозинството в парламента преминаха във взаимни обвинения за това дали е използван авиоотрядът за предизборни цели и какъв е смисълът от работата на временната парламентарна комисия, съобщи БНР.

В крайна сметка документът беше подкрепен от 100 депутати от "Коалиция за България", ДПС и "Атака", "против" бяха 80 народни представители - 79 от ГЕРБ и един от ДПС. Докладът ще бъде изпратен на главния прокурор по компетентност за наказателно-правна преценка.