Азиатските индекси се понижиха, след сериозните загуби на щатските индекси вчера, насочвайки се към най-дългата си седмична загуба от пет месеца насам. По-ускорен от очакванията ръст на щатската икономика внесе сериозни опасения сред инвеститорите за по-скорошно ограничаване на стимулите на Фед.

Индексът MSCI Asia Pacific се понижи с 0.4% до 139.78 пункта, увеличавайки загубата си за тази седмица до 1%, което е третото му поредно седмично понижение.

„По-добрите данни за БВП на САЩ накараха много от пазарните участници да очакват ограничаване на стимулите на Фед малко по-рано“, соред Кейт Пуур, ръководител на AMP Capital Investors Ltd., цитиран от Bloomberg. “Данните за безработицата и заетостта ще са доста объркани, предвид на временното спиране на държавната администрация на САЩ през изминалия месец“.

Средните очаквания на анализаторите са за 120 000 нови работни места през октомври и увеличаване на нивото на безработица до 7.3%, на фона на 7.2% месец по-рано.

Японският основен индекс Topix се понижи с 0.7%, докато австралийският S&P/ASX 200 загуби 0.4% от стойността си. Новозеландският NZX 50 се разграничи от негативното настроение в региона, повишавайки се с 0.6%.

Хонконгският Hang Seng и шанхайският основен индекс загубиха по 0.6% от стойностите си.

Търговският излишък на Китай се е повишил с повече от очакванията на пазара, разширявайки се до 31.1 милиарда долара през октомври, на фона на 15.21 милиарда долара месец по-рано. Износът на страната се е повишил с 5.6%. Данните ограничиха в известна степен опасенията за сериозно забавяне на най-бързорастящата основна световна икономика.

По-нататъшна яснота за състоянието на Китай ще се внесат данните за продажбите на дребно, инфлацията и индустриалното производство, които ще бъдат оповестени утре.

Щатският индекс S&P 500 се понижи с 1.3% вчера, което бе най-голямото му понижение от два месеца насам. От началото на годината индексът е нараснал с 23%, предизвиквайки повишението от 2009-та година, като най-голямо за това десетилетие.

Привилегированите акции на Samsung Electronics загубиха 5% от стойността си до ниво от 985 000 вона в Сеул, след продажбата на акции на стойност 350 милиона такива при цена от 975 000 вона.