Съдбата на проекта за най-голямата открита златна мина в Европа - румънската Рошия Монтана, остава неясна. Специалната комисия на парламента в Букурещ отхвърли предложението проектът да се ускори и да се обвърже с ясни срокове, но същевременно остави вратичка за реализирането му.

Това стана след продължилите два месеца протести на румънци. Те са против използването на цианиди при добива и твърдят, че печалбата за страната е твърде малка спрямо поетия риск, припомня БНТ.

Окончателното решение за бъдещето на проекта Рошия Монтана се отлага за пореден път. Това е основният извод от позицията на специалната парламентарна комисия.

Тя отхвърля правителствения законопроект за започването на златодобив в Рошия Монтана, но същевременно препоръчва създаването на законодателна рамка, която да насърчи подобни големи златодобивни и други миньорски проекти.

Комисията препоръчва разсекретяване на документите по проекта и призовава за разследване на възможни закононарушения в досегашната му история. Комисията задава и важен въпрос - как лицензът за златодобив на държавната Минвест е прехвърлен на частна канадска компания.

След двумесечните протести в цяла Румъния страхът от поемането на политическа отговорност по случая е очевиден и сред управляващите, и след опозицията. Управляващите, които преди да дойдат на власт, бяха твърдо против проекта, след това внесоха законопроект за започването му, а сега гласуваха против собственото си предложение в рамките на въпросната комисия.

Опозиционната демократ-либерална партия, която, когато беше на власт, подкрепяше проекта, сега чисто и просто отказа да е част от комисията.

Протестиращите от своя страна обвиняват всички основни политически сили в 16-годишно протакане на проекта и обявяват готовността си за продължаване на протестите до окончателното му отхвърляне.