Глобалното разследване за манипулации на валутните пазари се разраства и вече обхваща 15 от най-големите банки в света и някои от най-търгуваните валути, информира FT.

Британският финансов регулаторен орган, който е един от седемте по света, занимаващи се с разследването, досега е изискал информация по случая най-малко от 15 банки, според запознати източници. Набиращото сила разследване има за цел да даде информация за това дали трейдърите са манипулирали пазарите като са си споделяли информация и са търгували преди клиентите си.

Регулаторните органи във Великобритания, Швейцария, САЩ и Хонконг се концентрират върху валутната двойка евро-долар, която е най-търгуваната в света. Търговията при евро-долар съставлява близо една четвърт от възлизащия на 5.3 трлн. долара ежедневно световен валутен пазар.

Води се разследване и за търговията с британския паунд, австралийския долар и скандинавските валути.

Европейският комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния, заяви, че няколко банки са предоставили информация на Брюксел, за да подпомогнат разследването с надеждата да си спечелят снизхождение.

Европейската комисия ще започне да да насочва повече ресурси към валутното разследване, след като приключи с банките, които бяха въвлечени в скандала с манипулирането на Libor, зяви Алмуния, който споре днего е хвърлил сянка върху "хиляди финансови индикатори".

"Преди скандала с Libor хората смятаха, че на тези индикатори може да се вярва. Сега нагласата е, че има вероятност от манипулирането им и че вероятно манипулирането не е изключение, а правило."

Сред банките, които попадат в полезрението на разследващите органи във връзка с валутните манипулации, са Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered и UBS. Всичките тези банки и много други пък са започнали вътрешни разследвания.

Банкери отдавна твърдят, че е невъзможно валутният пазар да бъде манипулиран предвид огромния му обем, но фактът,че разследващите органи се концентрират върху най-ликвидните валутни двойки, се противопоставя на този аргумент.

Човек, който търгува с валути в голяма компания за управление на активи е споделил, че въпреки ликвидността на валутния пазар поръчка в размер на около 200 млн. долара или по-малко често е достатъчно голяма, за да повлияе на цените.