За пръв път в историята операционната система Android зае над 80% от продадените смартфони през третото тримесечие, сочат данни на IDC.

Близо 261.1 милиона смартфона са били продадени през третото тримесечие на годината, от които 81% са били с операционна система Android.

Сред устройствата с посочената операционна система най-бързо се разширява делът на южнокорейската компания Samsung. Производителят на модела Galaxy S4 е продал 39% от устройствата с Android.

Останалите производители, ползващи операционната система, са отчели едноцифрен ръст.

От Microsoft са другият голям печеливш, като устройствата с операционна система Windows Phone са отбелязали ръст от 156% на продажбите през третото тримесечие. Пазарният дял на операционната система обаче все още е под 5%.

При смартфоните с тази операционна система Nokia е била първият избор на потребителите, като компанията допринася за 93.2% от продажбите на тези устройства.

Като цяло продажбите на смартфони са отбелязали ръст от 39.9% на годишна база през третото тримесечие. Средната цена е била 317 долара, което е намаление с 12.5%.

Най-голямо понижение е регистрирала средната цена при фаблетите, понижила се с 22.8% до 443 долара.

През третото тримесечие операционната система на Apple – iOS понижава дела си с 1.5 процентни пункта до 12.9%.