Търсенето на злато е паднало с 21% през третото тримесечие на 2013 г., след като инвеститорите продължиха да намаляват активите си, свързани с метала, през борсово търгувани фондове, а централните банки са ограничили изкупуването. Това показва най-новият глобален доклад на Световния съвет по златото.

Глобалното търсене е намаляло до 868.5 метрични тона на стойност 37 млрд. долара през третото тримесечие, в сравнение с 1 101.4 тона година по-рано, се казва в доклада.

След като достигна рекордни нива през третото тримесечие, потребителското търсене остава силно през миналото тримесечие.

Инвеститорите са изтеглили 118.7 тона от борсово търгувани фондове и подобни продукти, докато изкупуването от страна на централните банки се е понижило със 17%.

Цената на златото в Ню Йорк падна с 24% през тази година, навлизайки в мечи пазар през април, след като някои инвеститори изгубиха вяра в метала - на фона на ръста при акциите и ниската инфлация.

През този месец активите на глобалните борсово търгувани фондове, обезпечени със злато, са паднали до най-ниското си ниво от 2010 г., а стойността на активите им е намаляла с с около 64 млрд. долара през 2013 г., показват данни на Bloomberg.

Потребителското търсене на злато в Индия е паднало до 148.2 тона в сравнение с 219.1 тона по-рано тази година, докато потреблението в Китай се е увеличило до 209.6 тона в сравнение със 177 тона преди това, по данни на Световния съвет по златото. Потреблението в Индия е намаляло заради засилване на ограниченията за вноса.

През последните три тримесечия потребителското търсене в Индия възлиза на 715.7 тона, с което страната изостава след Китай, където е било 797.8 тона.

Златите фючърси със срок на доставка през декември се понижиха с 0.2% до 1 268.40 долара за тройунция вчера на борсата в Ню Йорк. През третото тримесечие цената се покачи с 8.4%, което е най-големият ръст от година, на фона на нарасналото потребителско търсене на плочки и монети.

Централните банки са добавили 93.4 тона към резервите си през третото тримесечие, в сравнение с 112.3 тона година преди това, според Световния съвет по златото. Златите им активи от началото на годината обаче нарастват с 300 тона.

Минният добив на злато е нараснал с 3.7% до 772.3 тона през третото тримесечие, сравнен с година по-рано.

Търсенето на плочки и монети се е увеличило с 6% до 304.2 тона, като ръстът идва основно от Азия и Близкия Изток, в това число и Турция.

Технологичният сектор отбелязва стабилно търсене през третото тримесечие. То е свързано с използването на злато в електрониката, което от своя страна е подпомогнато от търсенето на таблети и смартфони.

Предлагането на злато намалява с 3% на годишна база през третото тримесечие. Това се дължи основно на рязкото свиване на предлагането на метала, добит от рециклиране.