Европейските индекси се възстановиха след вчерашните си загуби, след като номинираната за председател на Фед Джанет Йелън обяви, че Резервът ще има нужда от повече доказателства, че щатската икономика се е възстановила, преди да ограничи монетарните стимули.

Това повиши щатскити индекси вчера и азиатските днес до нови рекордни стойности.

Индексът, следящ представянето на най-големите европейски компании, Stoxx Europe 600 добави 0.8% към стойността си. Показателят отбеляза повишение през последните пет седмици.

До голяма степен съдействие за ръста оказа и решението на ЕЦБ от миналата седмица да намали лихвите до 0.25% на годишна база.

Индексът MSCI, следящ представянето на азиатските пазари, се повиши с 0.9%. Основният китайски индекс също отбеляза ръст, добавяйки 0.6% към стойността си.

„Силно възстановяване най-накрая ще позволи на Фед да ограничи стимулите и разчитането на нетрадиционна политика, каквато е обратното изкупуване на облигации“, заяви Йелън. „Смятам, че подкрепата на възстановяването днес е сигурен път към завръщането към нормална парична политика“, допълни бъдещият председател на Резерва.

След изказванията на Йелън златото отбеляза ръст от 1.1%, повишавайки се до нива на търговия от 1 295 долара за унция с незабавна доставка. От началото на годината жълтият метал е загубил 23% от стойността си.

Среброто прекъсна петдневното си понижение и поскъпна с 1.4% вчера до нива от 20.90 долара за унция с незабавна доставка.

Петролът се търгува с минимално изменение след като вчера отбеляза най-голямото си поскъпване от седмица, добавяйки 0.9% към стойността си до нива на търговия от 93.90 долара за барел с доставка през декември.