Страните от Източна Европа, а също Швеция и Великобритания, се сблъскват с ниски нива на инфлация, и дори по-ниски цени, но икономистите ги смятат за по-малко застрашени от еврозоната от попадане в дефлационна спирала, съобщава в свой анализ АФП.

От началото на седмицата статистиките за инфлацията за октомври следват една след друга, от Варшава до София, минавайки през Лондон, но по-често внасят изненада, оставайки под очакванията.

Порочният кръг, който предизвиква инфлация, изглежда горе-долу така: цените спадат, потребителите отлагат своите покупки с надеждата да платят още по-малко, поръчките към предприятията намаляват, те произвеждат по-малко, намаляват заплати, дори съкращават служители, което още повече обезкуражава потребителите.

В четвъртък Полша отчете пореден спад на цените, с инфлация, понижила се до 0.8% на годишна база през октомври, спрямо 1% през септември и 1.1% през август. Далеч от 3.7% средногодишно, регистрирана миналата година.

Преди Варшава, други страни от Централна и Източна Европа съобщиха за понижения на цените.

Такъв е случаят с България, в кояот дефлацията вече е трайно изразена с нов спад на цените през октомври до 1.4% на годишна база.

В Унгария, порочният кръг на спад на цените и заплатите, все още не е започнал, но инфлацията спада през октомври до 0.9% на годишна база, което е исторически рекорд.

Подобно е положението и в Чехия и Словакия

В същото време икономистите, запитани от френската агенция, не са обезпокоени от тези числа.

По пътя на прехода

„Сценарият за дефлационна спирала не е много възможен“, заявява Александър Винсент от BNP Paribas, който смята, че споменатите страни, включително България, са все още донякъде по пътя на прехода към пазарна икономика. Освен това те са силно обвързани с Германия и се възползват от доброто здраве на нейната икономика.

„Не виждам опасност от дефлация като тази в Япония за Източна Европа, този риск съществува основно за еврозоната“, смята и Волганг Ернст от австрийската Raiffeisen Bank International (RBI).

„Тези страни са още във фазата на растеж, движен от износа, но те ще се сблъскат през 2014 и 2015 г. с фаза на понижение на безработицата и съвземане на вътрешното търсене“, смята икономистът. „Но ние със сигурност не виждаме силно изразена инфлация“.

„Някои страни като Унгария със сигурност нямат интерес от силен спад на валутата си, тъй като голяма част от техния дълг е деноминиран в чуждестранна валута“.

Феноментът на понижение на понижение на цените засяга не само Източна Европа, но и развити страни като Швеция. С понижение на цените с 0.1% страната изненада икономистите и централната банка.

Много икономисти следят с растящо внимание и показателите на британската икономика. Засега годишните данни за повишенито на цените остават завишени на ниво от 2.2%.

Но тези цифри също показват прекъсване на темпото, тъй като следват ниво от 2.7% през септември. Инфлацията през октомври във Великобритания също бележи рекордно ниски стойности за повече от година.