Икономиката на Румъния расте с най-бързи темпове в целия Европейски съюз, а страната е готова да се присъедини към еврозоната, заяви министър-председателят на северната ни съседка Виктор Понта пред CNBC, въпреки опасенията, че корупцията и липсата на структурни реформи все още дърпат държавата назад.

Румъния е готова да си сътрудничи по програмите за реформи, за които настояват международните кредитори, които помагаха на страната по време на финансовата криза. Тя се надява да се присъедини към еврозоната, въпреки непривлекателните перспективи за икономически растеж на групата страни с обща валута еврото.

Виктор Понта заяви, че страната му трябва да е "абсолютно подготвена да се присъедини към еврозоната по отношение на икономическите показатели, инфлацията и трудовата сила."

"Смятам, че еврозоната няма нужда от поредния слаб играч, така че ние трябва преди всичко да се подготвим. Политическият ангажимент е да се присъединим към еврозоната и смятам, че това ще е от полза за Румъния, но и за останалите страни в ЕС."

Известната някога като "тигърът" на Източна Европа, Румъния изживява нещо като икономически ренесанс на фона на повечето развити пазари в Европа, които изпитват затруднения по време на рецесията.

Икономиката на Румъния е нараствала с най-бърз темп от две години насам през третото тримесечие на 2013 г., отбелязвайки ръст от 1.6%. За сравнение икономиката на ЕС бележи повишение от 0.2%, а тази на еврозоната нараства с 0.1% за същото тримесечие.

В началото на ноември страната прие бюджета за 2014 г. след консултации с МВФ и ЕК в съгласие с последния транш от помощни средства на стойност 4 млрд. евро. Като част от изискванията Румъния ще въведе нови данъци, но и минимална работна заплата.

Понта заяви, че страната е била "напълно извън пазарите" през 2009 и 2010 г., докато МВФ и ЕК не са се съгласили да й помагат и че сега новите й емисии с държавни облигации се презаписват по пет пъти.

Привлекателността на страната за инвеститорите може да нараства, но тя все още е преследвана от обвиненията за това, че корупцията и бюрокрацията пречат на бизнеса.

Понта признава, че страната има да извърви известен път по отношение на прилагането на структурни реформи, заявявайки, че " Полша е много по-напреднала от Румъния по отношение на структурните реформи."

Според Понта Руминия ще отчете 2.2% икономически растеж за 2013 г., който се дължи на реформи в енергийния, автомобилния и земеделския сектор и на способността и за усвояване на европейските средства.

Чуждите инвеститори също започват да забелязват това.

Цената на акциите на държавната газова компания Romgaz скочи, когато компанията дебютира на Лондонската фондова борса през миналата седмица, а главният изпълнителен директор на Букурещката фондова борса Лудвик Соболевски заяви пред CNBC, че страната планира още IPO-та.

"Срещам се с много инвеститори от цял свят и забелязвам нарастващ интерес към Румъния," заявява Соболевски. "Имаме интересни активи и примера с Romgaz показва, че интересът е реален. Инвеститорите искат да влагат парите си в добри, румънски активи."

Той също така добавя, че румънският капиталов пазар е недоразвит и трябва да бъде "по-открит и приятелски настроен" към международните и местните участници.