Легендарният инвеститор Джръми Грантам дълго време бе предпазлив в прогнозите си за щатските акции, очаквайки отрицателен ръст за следващите седем години.

Предвид на сигналите за балонизиране обаче, Грантам смята, че можем да видим още по-голямо повишение, преди навлизането в дълбок мечи пазар.

„Моето лично мнение е, че можем да станем свидетели на ръст, особено при по-малките и средни компании с между 20 и 30% в следващите година или две, като ръстът при развиващите се пазари може дори да е по-голям, предвид догонващия им потенциал“, пише Грантам в традиционното си писмо до инвеститорите.

„И след това ще станем свидетели на третата серия на пазарен срив от 1999 година, което се очаква от хора като Грийнспан, Бернанке и Йелън. Обикновените хора от своя страна ще получат това, което заслужават“, допълва специалистът.

Според очакванията на Гартман, политиката на Грийнспан и Бернанке на стимули, която сега ще бъде приета и от Йелън, ще продължи както обикновено и ще проправи пътя на повече повишения за щатските индекси.

Ще е необходим изключителен икономически шок, за да се неутрализира невероятното „напомпване“ на пазара. Най-вероятно пазарите ще продължат своя възход въпреки почти повсеместното разочарование от икономическия ръст на икономиките по света.

Малко примери има в историята, когато подобни икономически разочарования, свързани с ръстовете, са позволявали на щатския пазар и на останалите пазари по света да продължат във възходящата си посока, коментира Грантам в писмото си.

При акциите все още са налице малко сигнали за традиционен балон. В САЩ индивидуалните инвеститори все още не са постоянни купувачи на акции от взаимни фонодве. Хората все още не предпочитат финансовата телевизия CNBC пред други телевизии, което е друг признак за балон.

Все още няма теории и тези защо настоящото Р/Е на щатския пазар трябва да е много по-високо от това в Япония през 1989 година, или в САЩ през 2000 година.

Междувременно инвеститорите трябва да са наясно, че щатският пазар вече е доста надценен, смята Гартман. Според специалиста той е така оценен, че може да донесе отрицателен среден доход в следващите седем години. Надценени, макар и по-малко от щатския пазар, са и останалите световни пазари, отчели съществено повишение през лятото.

Според анализатора инвеститорите трябва вече да намаляват залозите си в акции, както и цялостното си ниво на поет риск.