Все повече стават пазарните специалисти, които предупреждават за не особено здравословните нива на щатските индекси. Ще се присдъединим към тях, като ще представим кое е в основата на тези притеснения от техническа гледна точка.

Всъщност в основата на най-големите опасения стои приликата в графичните движения на широкия щатски индекс S&P 500 с минали моменти на ръстове до рекорди и последвали сривове – както се вижда от таблицата по-долу.

Притеснителна е времевата съпоставка на продължителността и амплитудата на ръстовете и последвалите спадове.

Както се вижда на графиката по-долу повишенията са продължавали около пет години, следвани от сериозни корекции в рамките на две години, при което индексът е регистрирал съществени загуби.

Иначе първата вълна на ръст, между 1995 и 2000 година, е довела до ръст на широкия индекс от три пъти и половина и последващ спад от около 50%.

Втората вълна на ръст е била значително по-плоска, довела до удвояване на индекса и отново спад от 50%.

Последната вълна на ръст, продължаваща и в момента, доведе до нарастване на индекса от 2.7 пъти, като въпросът на каква корекция ще станем свидетели и откога предстои.

Другото, което може да притеснява инвеститорите в графиката е, че върховете при предходните две вълни е достиган през септември и октомври. Това сериозно притеснява инвеститорите, на фона на евентуален ноемврийски връх на индекса.

След постигнатите върхове в месеците, близо до края на годината, индексът е отбелязвал съществено понижение в първата вълна от низходящия цикъл продължаващ и при двете вълни до март.

За този период при първата вълна индексът е коригирал с 29%, както и с 21% при втората.

Предвид че настоящият ръст е импулсен и приликата му е по-голяма (графично) с първата вълна, то спокойно можем да очакваме корекция от 25%, когато такава започне.

Казано по друг начин, ако върхът се формира през този или следващия месец при нива, близки до настоящите, то спокойно можем да видим понижение до 1 350 до април, ако историческото представяне се повтори.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи