Намеренията на управляващите да въведат данъчно облекчение за хората, които получават минимална работна заплата, чийто практически ефект ще дойде едва през 2015 г., получи силно негативна оценка от икономисти. Според Кальо Парамов, Владимир Каролев и Георги Ганев мярката е манипулационна, пропагандна и популистка.

Във вторник премиерът Пламен Орешарски обяви идеята и я обясни така: хората, които получават до 340 лева през 2014 г., няма да дължат данъци на държавата. Всеки месец те ще плащат 10% данък върху доходите си, но ще си получат обратно платените суми през 2015 г., след като подадат данъчна декларация.

„Това означава: през ноември ви молим да гласувате за БСП през май 2014 г., а ще ви върнем 300 лева през май 2015 г., т. е. ако има някакъв свръхманипулационен ефект, тази коалиция, която управлява, е намерила себе си в мисълта в търсенето на манипулацията. Много сериозно падение, за да предложат този момент.

Не може май 2015 г. икономическият ориентир да е изчислен през 2013 г. Ако искаме да махнем този данък, трябва да направим всичко възможно да го махаме. Да заиграваме хората по този начин е нечестно”, заяви пред bTV икономистът Кольо Парамов.

По думите на колегата му Владимир Каролев мярката е много вредна и ще доведе до сериозен спад на приходите в бюджета. Икономистът наблегна на факта, че парите за бедните идват единствено от бюджета, а с готвеното облекчение „няколко стотин милиона ще изчезнат”.

Работниците, които получават между 340 лева и 378 лева, като си платят 10% данък, ще получават по-малко нето от този, който взима точно 340 лева, обясни той и допълни, че именно тези хора ще поискат от работодателите си намаление на възнагражденията си.

Същото мнение изрази и Георги Ганев от Реформаторския блок, според когото мярката няма да подобри благосъстоянието на най-бедните, а хората се въвеждат съзнателно в заблуждение:

„Просто държавата излива едни пари – държиш ги бедните в зависимост, даваш им на час по лъжичка, за да гласуват за теб. Още през 2014 г. това предложение ще има отрицателен ефект върху приходите. Никой луд няма да се съгласи да получава 360 лева, ще иска 340 лева”.

Цитирайки британския икономист Адам Смит, Карлоев добави, че за да работи един данък, трябва да е лесен за администриране, а този въвежда много допълнителна работа и разходи.

„Тези 315 лева след 18 месеца платими, използвани само за пропаганда, просто трябва да свърши България с този манипулационен метод”, призова икономистът с леви убеждения Парамов.

И продължи: „Днес Станишевата партия приема един друг модел на манипулация. В най-скоро време ще има голям ляв блок, който ще посегне на целия данък, но ще го направим модерно, стилно и ясно”.

„Всички сме против купуването на гласове, а управляващите искат с публичните пари да си купят едни гласове”, каза Ганев.