Chrysler Group LLC се е свързала с четири банки за поематели на първичното публично предлагане на акции (IPO) на автопроизводителя, което може да бъде осъществено още в началото на следващия месец, информира Reuters, позовавайки се на източници, близки до компанията.

Barclays Plc, Goldman Sachs Group, Morgan Stanley и UBS AG са били избрани за букрънъри на емисията, в чието записване ще участват още JPMorgan Chase & Co и Bank of America Merrill Lynch.

IPO-то може да бъде проведено още през декември, според същите източници, пожелали анонимност. От Chrysler засега не са коментирали официално.

Chrysler, чийто мажоритарен собственик е италианският автопроизводител Fiat SpA, подаде заявление за IPO в края на септември, след като Fiat не успя да постигне споразумение за изкупуване с втория най-голям акционер – фонд, свързан с трудовия синдикат United Auto Workers (UAW).

И докато IPO-то може да стане факт в рамките на седмица, анализатори смятат, че фондът и Fiat могат да постигнат споразумение за изкупуване преди първите акции да бъдат продадени.

Главният изпълнителен директор на Fiat и Chrysler Серджо Маркионе е казвал, че иска да слее двете компании, за да създаде седмия най-голям автопроизводител в света.

Chrysler извървя дълъг път от 2009 г., когато компания бе почти фалирала. В момента тя носи печалби на Fiat, която пък изпитва затруднения заради падащите продажби на автомобили в Европа.

В момента Fiat притежава 58.5% от Chrysler, a свързаният с UAW фонд на пенсионираните служители на Chrysler има 41.5%.

Фондът и Fiat засега обаче са доста далеч в оценките си на компанията. Според анализатори пазарната стойност на Chrysler е около 10 млрд. долара.

През октомври Маркионе каза, че се надява IPO-то да даде ясна представя за това колко струва Chrysler.